AKTUELNO

Grupa od 10 veterana snaga za specijalne operacije boravi u Poljskoj i sprema se da pređe u Ukrajinu, gde planiraju da prihvate predsednika Vladimira Zelenskog na njegovu ponudu da se „pridruži odbrani Ukrajine, Evrope i sveta“, prema američkom Vojni veteran uređuje njihov prolaz.

Grupa, sastavljena od šest američkih državljana, tri Britanca i jednog Nemca, obučena je u NATO-u i iskusna je u bliskoj borbi i borbi protiv terorizma. Oni žele da budu među prvima koji će se zvanično pridružiti novoj Međunarodnoj legiji teritorijalne odbrane Ukrajine koju je Zelenski najavio u nedelju, prema tekstualnim porukama koje je pregledao Bazfid njuz. Dva bivša američka pešadijska oficira takođe planiraju da dođu u Ukrajinu kako bi obezbedili „vođstvo“ za grupu, rekao je vojni veteran za regrutaciju.

Dok su u glavnom gradu Ukrajine već četvrti dan besne intenzivne borbe, a ruski predsednik Vladimir Putin naredio je da snage nuklearnog odvraćanja budu u visokoj pripravnosti, Zelenski je pozvao ljude širom sveta koji mogu da pomognu u borbi protiv „podle taktike“ Moskve da se prijave u Oružane snage Ukrajine.

„Ovo je početak rata protiv Evrope, protiv evropskih struktura, protiv demokratije, protiv osnovnih ljudskih prava, protiv globalnog poretka zakona, pravila i miroljubive koegzistencije“, naveo je Zelenski u saopštenju kojim je objavio ukaz o stvaranju jedinica. „Svako ko želi da se pridruži odbrani Ukrajine, Evrope i sveta može doći i boriti se rame uz rame sa Ukrajincima protiv ruskih ratnih zločinaca.

Vest o zvaničnoj stranoj jedinici dočekali su sa uzbuđenjem pripadnici Nacionalne legije Gruzije, snage dobrovoljaca sa zapadnim vojnim iskustvom koji govore engleski jezik i koji obučavaju ukrajinske trupe, a ponekad se raspoređuju na liniju fronta sa marincima te zemlje.

„Ovo je ono što smo čekali. Veoma je dobro“, rekao je Levan Pipia, vojnik legije i veteran gruzijske vojske u ratu sa Rusijom 2008, za Bazfid Njuz u nedelju.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus brzo je odgovorila na vest, rekavši da podržava britanske državljane koji bi mogli da odu u Ukrajinu da se bore „za demokratiju“, preneo je Bi-Bi-Si. Ona je rekla da je borba Ukrajine bila borba za slobodu, "ne samo za Ukrajinu već i za celu Evropu".

Hiljade stranih boraca pohrlilo je u Ukrajinu otkako je počeo rat Rusije protiv te zemlje 2014. Dok su većina njih bili Rusi i građani drugih bivših sovjetskih republika, stotine su stigle iz Evropske unije, otprilike 40 je stiglo iz SAD, a najmanje 12 iz Velike Britanije, prema izveštajima Bazfids njuza i nezavisnom istraživanju koje su sproveli stručnjaci koji prate takve borce.

Zapadni stranci koji su došli u Ukrajinu su šarolika posada. Postoje idealisti koji veruju da njihove zemlje ne čine dovoljno da pomognu Ukrajincima da obezbede svoju slobodu. Postoje turisti koji skaču iz sukoba u sukob tražeći avanturu, ratne priče i novac. A tu su i ekstremisti koji su videli prilike da se povežu sa paravojnim grupama krajnje desnice koje se bore u Ukrajini. Naravno, neki od stranaca spadaju u više kategorija.

Bazfidnjuz upoznao je Aidena Aslina, 27-godišnjeg britanskog državljanina koji služi svoju četvrtu godinu u ukrajinskim marincima na istočnoj liniji fronta u Pavlopilu u januaru. „Samo želim da podržim ukrajinsku državu, narod i pomognem im da se bore za svoj suverenitet i nezavisnost“, rekao je on.

U nedeljama otkako je Aslinova priča objavljena, desetine muškaraca iz SAD, Velike Britanije i zemalja Evropske unije poslali su mejlove Bazfid njuzuo priči i rekli da su zainteresovani da prate njegove stope.

Neki u ukrajinskoj vojsci vide strane borce kao popunjavanje praznine zvaničnih zapadnih vojnih čizama na terenu u Ukrajini. Predsednik Džo Bajden je više puta rekao da američke snage neće biti raspoređene u zemlji da se bore zajedno sa Ukrajincima. SAD su ranije ovog meseca povukle vojne trenere iz Zapadne Ukrajine.

Na brifingu sa novinarima u nedelju, ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je strance zainteresovane da se pridruže međunarodnoj jedinici da kontaktiraju strane diplomatske misije Ukrajine u svojim zemljama.

„Sada ovi ljudi imaju zakonsko pravo i pravni okvir da se bore u okviru komandnog lanca Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je on. „Njihov pristup Ukrajini vibiće olakšano u najvećoj mogućoj meri.”

On je rekao da je zatvaranje aerodroma zbog ruskih projektila predstavljalo logistički izazov i da su kopneni prelazi iz zemalja EU sada jedini put u Ukrajinu. „Ali mi ćemo vam pomoći“, rekao je.

On je dodao: „Zajedno smo pobedili Hitlera, a pobedićemo i Putina".

Ove tvrdnje nismo uspeli da proverimo i ne znamo da li su tačne.