AKTUELNO

Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije (MSP) saopštilo je danas da je, u kontekstu ozbiljnog pogoršanja bezbednosne situacije u Ukrajini i crnomorskom regionu, nivo uzbune za Ukrajinu podignut na maksimalni nivo i apelovalo na rumunske državljane da ne putuju u tu zemlju.

"U kontekstu ozbiljnog pogoršanja bezbednosne situacije u Ukrajini, Ministarstvo spoljnih poslova apeluje na državljane Rumunije da ne putuju u ovu zemlju, a one koji su privremeno u Ukrajini da odmah napuste teritoriju ove države", navodi se u saopštenju rumunskog ministarstva, prenosi Ađerpres.

Istovremeno, MSP snažno preporučuje izbegavanje putovanja u istočnom delu Ukrajine, odnosno u oblastima Donjecka i Luganska, na poluostrvu Krim, kao i u pograničnom području na severu i severoistoku Ukrajine i podseća rumunske građane da se bezbednosna situacija u ovim oblastima ozbiljno pogoršala.

Takođe se savetuje rumunskim građanima da budu na oprezu, da izbegavaju velike gužve, da se stalno obaveštavaju iz pouzdanih izvora i da pravovremeno prilagode svoje planove putovanja, u zavisnosti od bezbednosne situacije u toj oblasti.

"Ministarstvo spoljnih poslova, preko diplomatsko-konzularnih predstavništava u Ukrajini, spremno je da pruži zaštitu i konzularnu pomoć rumunskim državljanima na teritoriji Ukrajine", rekao je izvor.

Kako je navelo ministarstvo u saopštenju, još jednom podseća da Rumunija ne priznaje rusku aneksiju Krima.