AKTUELNO

U utorak su cene evropskih fjučersa prirodnog gasa dostigle prag od 900 dolara za 1.000 kubnih metara usred izveštaja da je Nemačka zaustavila proces sertifikacije za gasovod Severni tok 2.

Cena martovskih fjučersa za gas u Evropi je naglo porasla na preko 1.636 dolara za 1.000 kubnih metara, što je 60% više u odnosu na indekse od srede, prema ICE berzi od 15:55 GMT.

Cene nafte su takođe porasle, a nafta tipa Brent dostigla je skoro 100 dolara po barelu prvi put od 2014. Fjučersi nafte su kasnije tokom dana pali na 96,84 dolara po barelu. Cena je ranije u četvrtak iznosila 102,09 dolara za barel, što je povećanje od 5,25 dolara, ili 5,4 odsto u poređenju sa prethodnim danima.

Do značajnog povećanja cena gasnih fjučersa u Evropi u četvrtak došlo je nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin ranije tog dana najavio početak specijalne operacije u Ukrajini sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije zemlje.

Ovom potezu je prethodilo to što je Rusija u ponedeljak priznala nezavisnost Donjecke (DNR) i Luganske (LNR) Narodne Republike, usred pojačanog granatiranja infrastrukture DNR i LNR od strane ukrajinske vojske, što je dovelo do civilnih žrtava i masovne evakuacije žena i dece. u ruske regione.

U odvojenom događaju ranije ove nedelje, Der Spiegel je izvestio da je nemačko ministarstvo za ekonomska pitanja i energetiku zaustavilo sertifikaciju gasovoda Severni tok 2, proces koji je nemački regulator, Federalna agencija za mrežu, suspendovao u novembru 2021.

Špigelov izveštaj je praćen evropskim fjučersima gasa koji su poskupeli za najmanje 10 odsto na preko 900 dolara za 1.000 kubnih metara.

Značajno povećanje cena gasa u Evropi počelo je u proleće 2021. godine, kada su referentni indeksi cena TTF-a fluktuirali u rasponu od 250-300 dolara za hiljadu kubnih metara. Krajem prošlog leta cena je premašila 600 dolara, a početkom oktobra iznosila je 1.000 dolara.

Većina stručnjaka pripisuje porast uticaju nekoliko faktora, kao što su velika potražnja za tečnim prirodnim gasom (LNG) u Aziji, ograničena ponuda glavnih dobavljača i niski kapacitet evropskih podzemnih skladišta gasa nakon dugotrajne hladne zime i toplo leto 2021.