AKTUELNO

Srbija će Rusiji u narednih šest meseci plaćati gas po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, nema poskupljenja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin sastali su se danas u Sočiju, a nakon sastanka, predsednik Vučić izjavio je kratko da je "srećan i zadovoljan".

Glavna tema sastanka bila je cena gasa, ali i situacija na Zapadnom Balkanu.

Susret u Sočiju, 19. je po redu zvanični sastanak dvojice predsednika, a nakon sastanka, Vučić se obratio novinarima.

Dogovorena neverovatna cena gasa - 270 dolara po kubnom metru

Predsednik je izjavio da je ovaj sastanak bio jedan od najdužih, da je trajao dobrih tri sata, a da su se sagovornici dobro razumeli u vezi sa cenom gasa i njegovom količinom.

- Postigli smo nešto što smo pokušali, a Putin je pokazao prijateljstvo prema Srbiji. U narednih 6 meseci imaćemo cenu gasa od 270 dolara po kubnom metru, kao i povećanje količine gasa i fleksibilnost za koju sam posebno molio - rekao je Vučić.

Bajatović je, kaže Vučić, skakao od sreće, a Putin je pred predsednikom Srbije zvao sve redom kako bi se rezultati postigli što pre.

- Putin mi je rekao: "Aleksandre, rešenje će biti dobro", a i posle 6 meseci, čini mi se da ćemo imati izuzetnu cenu i povećanje obima, ali i fleksibilnost - kaže Vučić. Dodaje da se na ovaj način štedi više od 300 miliona evra, što je, kaže, jedan nacionalni stadion, a dobili smo i sigurnost za snabdevanje.

Ističe da Srbija neće imati problema sa gasom.

Foto: TV Pink Printscreen

Energetska bezbednost bila je jedna od tema i procenat je da Evropi nedostaje 70 milijardi kubnih metara gasa, ali Srbija neće imati problema sa grejanjem i sveukupnim snabdevanjem.

Vučić je otkrio da je cenu gasa predložio on, a da ju je Putin prihvatio.

- Bio je više nego fer! Kapa dole i veliko hvala. Ja sam već rekao da, da sam na njegovom mestu, ne znam da li bih prihvatio ovakav predlog. Za gušu smo se hvatali od nervoze, a sada je sve drugačije - kaže Vučić.

Na stolu KiM, region, vojno-tehnička saradnja, kultura

Ističe da je jedna od tema bilo Kosovo i Metohija, ali i situacija u regionu i spoljni uticaji na Srbiju.

- Pažljivo, detaljno i temeljno smo razgovarali. Razgovarali smo o železnicama, BG vozu i njegovoj komplementarnoj izgradnji sa metroom, razgovarali smo o radio farmaciji, o vojno-tehničkoj saradnji - kaže predsednik.

Zamolio je Putina, dodaje, da se ubrza realizacija određenih dogovora, posebno dopremanje tzv. korneta (lansirne rampe) u Srbiju.

- Rekao sam da ne žalimo i ne kukamo kada naše komšije dobijaju naoružanje na poklon i kupuju najmodernije avione. To je njihov posao i čestitamo im, ali naš posao je da ne smemo da budemo slabi i džak za udaranje. Moramo da budemo veoma, veoma snažni - rekao je Vučić.

Bilo je reči i o kulturi, saradnji pozorišta, boksu, ruskim stručnjacima u ovoj oblasti u Srbiji...

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da je razgovor bio odličan, s obzirom na to da je u Rusiji težak dan zbog tragedije u rudniku.

- U jednom takvom danu, našao je vremena za Srbiju. Svaka mu čast na tome - rekao je Vučić.

Putin naredne godine u Srbiji

Vučić je otkrio da Putin dolazi u posetu Srbiji između maja i septembra naredne godine. - Pozvao sam ga da poseti Srbiju, a on je odgovorio da će poziv sa zadovoljstvom da prihvati. Rekao mi je da će doći naredne godine, između maja i septembra - rekao je Vučić.

Vučić se još jednom zahvalio Putinu zbog odlične cene gasa.

- To je velika stvar za Srbiju, hvala mu na tome. Pokazao je da smo pravi prijatelji. Uvek možemo da računamo na prijatelje, ali moramo da se ponašamo odgovorno i ozbiljno - rekao je Vučić.

#Aleksandar Vučić