AKTUELNO

Na istoku Ukrajine tenzije su sve veće iz sata u sat. Jedni optužuju druge za eskalaciju nasilja. Separatistički lideri u Donjecku i Lugansku tvrde da Ukrajina sprema ofanzivu, zbog čega su naredili opštu mobilizaciju i evakuaciju u Rusiju.

Zapadni lideri tvrde da Rusija pravi veštačku krizu kao izgovor za napad na Ukrajinu.

Svetski lideri sastaće se danas u Minhenu na bezbednosnoj konferenciji, a glavna tema biće eskalirajuća kriza u Ukrajini. U Minhenu će biti i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji će se sastati sa premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i potredsednicom SAD Kamalom Haris.

Rusi: Granata pogodila kuću

Lokalne vlasti na jugozapadu Rusije danas su saopštile da je granata pogodila jednu seosku kuću u blizini granice sa Ukrajinom, oštetivši krov, ali tom prilikom niko nije povređen.

Ukrajina je, međutim, odlučno negirala dva prethodna izveštaja da su njihove granate pale na rusku teritoriju u blizini granice, navodeći da su to lažne vesti, preneo je Rojters. Ukrajina tvrdi da njihove snage nisu gađale tu oblast, dodajući da im nije u interesu da dođe do eskalacije tenzija koje su već dovoljno povišene.

Pres služba granične uprave Federalne službe bezbednosti za Rostovsku oblast, potvrdila je u međuvremenu da su dve granate pogodile rusku teritoriju, javio je Interfaks. Jedna je eksplodirala dva kilometra od ruske granice, dok je druga uništila pomoćnu zgradu na privatnom imanju kod sela Manockis, a žrtava i povređenih nije bilo.

Foto: Tanjug AP/Alexei Alexandrov

Ukrajina: Ruske snage napale sopstvene položaje

Ruske snage upotrebile su teško naoružanje da napadnu sopstvene položaje u blizini sela Pikuzi kod Mariupolja, pokušavajući da prebace krivicu za napad na oružane snage Ukrajine, saopštila je danas Operativno-taktička grupa ukrajinske vojske.

"Kako bi optužile ukrajinske trupe za upotrebu teškog naoružanja i napravile relevantnu sliku za ruske propagandne medije, ruske snage danas su izvele još jednu provokaciju, otvarajući vatru iz teškog naoružanja na sopstvene položaje u selu Pikuzi", navodi se u saopštenju ukrajinskih vojnih zvaničnika, javio je Ukrinform, preneo je Interfaks.

"Ovakvim akcijama oni su još jednom pokazali svoj ciničan i ravnodušan odnos prema životima i zdravlju civila", ocenila je ukrajinska vojska.

Autor:

#Donjeck

#Rusija

#Ukrajina