AKTUELNO

Prema tvrdnjama oni su se razboleli od misteriozne bolesti, čiji su simptomi migrene, mučnina, poremećaj pamćenja i vrtoglavica, piše Rojters.

Oko dve stotine američkih činovnika i članova njihovih porodica pogođeno je "havanskim sindromom" za koji američka diplomatija koristi pojam "Anormalni zdravstveni događaj".

Prema tvrdnjama oni su se razboleli od misteriozne bolesti, čiji su simptomi migrene, mučnina, poremećaj pamćenja i vrtoglavica, piše Rojters.

Pozivajući se na sadašnje i bivše političke činovnike SAD-a, Vol Strit Žurnal piše da je CIA proteklih nedelja evakuisala obavještajca koji je delovao u Srbiji i koji je pretrpeo ozbiljne posledice neuroloških napada, poznatih kao "havanski sindrom", prenosi Dojče Vele.

Incident na Balkanu o kojem se, kako navodi američki list, ranije nije izveštavalo, poslednji je u nizu sličnih slučajeva za koje se sumnja da je reč o napadima uz pomoć neke vrste usmerenog energetskog izvora.

CIA je prema Rojtersovoj vesti povukla šefa svog kabineta u Beču, nakon što je kritika njegovog rada postala glasna. Novinska agencija se poziva na Vašington Post, a ovaj se list pak poziva na neimenovane izvore iz same tajne službe. Navodno je bivši šef davao neumesne izjave o "havanskom sindromu", koji se učestalo javljao kod američkog diplomatskog osoblja u Beču. Još u junu je Ministarstvo spoljnih poslova Austrije obećalo pomoć u rasvetljavanju ovih zbivanja, ali do danas javnost nije saznala je li obećanje ispunjeno.

Autor: