AKTUELNO

Brojevi se povećavaju, zdravstvo je opterećeno, a sve veći problem su zaražena deca i mladi, kojima su simptomi izmenjeni u odnosu na ranije, kaže za Pink dr Stojanović.

Juče smo u kovid ambulantama morali da angažujemo dodatno medicinsko osoblje i pritisak na zdravstveni sistem je sve veći, izjavio je jutros dr Aleksandar Stojanović, direktor DZ Palilula.

- Ovo je talas mlađih i nevakcinisanih, a upravo oni prenose virus starijima, uglavnom vakcinisanima – kaže dr Stojanović.

Ističe da raste broj obolelih, preminulih, kao i broj pacijenata na respiratorima, a da je među obolelima sve više dece. Dodaje da je tokom jučerašnjeg dana kroz dečju ambulantu na Paliluli prošlo 115 dece sa simptomima kovida-19. Odraslih je, kaže, bilo oko 200 na pregledima.

Foto: TV Pink Printscreen

I najmlađi, kaže, dolaze sa ozbiljnim simptomima koji su, u odnosu na ranije, nešto izmenjeni.

- Dešava se čak da deca nemaju ni temperaturu, ali imaju upalu pluća! Imaju i čulo mirisa i ukusa, međutim promukli su i imaju bol u grlu. Veliki je problem sa decom koja prenose virus roditeljima, bakama i dekama, a onda ih roditelji kasno dovedu lekaru – kaže dr Stojanović za „Novo jutro“.

Podseća da u kovid bolnici u Batajnici leži devojka stara svega 20 godina, koja je nevakcinisana i kojoj je koronavirus „zacementirao“ pluća. Ovo praktično znači, objašnjava dr Stojanović, da njena pluća više nisu u funkciji.

- Nevakcinisani su problem, oni stvaraju tešku kliničku sliku – kaže dr Stojanović.

Dodaje da je radno vreme DZ Palilula produženo do 22 sata i da su redovi za pregled konstantni.

Foto: TV Pink Printscreen

- U svakom trenutku 15-20 ljudi čekaju u redu. Imali smo dete od dve godine koje ima kovid! Dokle god imamo nevakcinisani deo populacije, a imamo ga, zdravstvo će biti opterećeno – kaže dr Stojanović za Pink i dodaje:

Juče sam pričao sa jednim profesorom koji ima loše prognoze i koji kaže da ćemo možda ići na 10-12.000 zaraženih dnevno. Više nije upaljena crvena lampica, već alarm!

Na pitanje o putovanjima i "crvenoj listi" na koju je EU stavila našu zemlju, dr Stojanović kaže da ćemo u turističke zemlje moći da putujemo sigurno još mesec dana, da vakcinisani u svakom slučaju neće imati veća ograničenja, a da je najveći problem – odlazak nevakcinisanih u inostranstvo.

- Oni odu, zaraze se, vrate se u našu zemlju, troše naše resurse, leče se ovde, a onda smo im mi krivi. Pa, izvinite, ali nisam vam ja kriv! – kaže dr Stojanović.

#dr Aleksandar Stojanović

#koronavirus