AKTUELNO

Jedna majka je uhapšena, a socijalna služba oduzela joj je bebu nakon što je dete pronađeno obojeno srebrnom farbom kako bi služila kao rekvizit za prosjake u Indoneziji.

Bebu od 10 meseci je od svoje siromašne majke "pozajmio" komšija za 20.000 rupija (150 dinara) za kupovinu "pelena i mleka". Socijalni radnici su dobili dojave o fotografijama bebe objavljene na internetu u ulozi "srebrnih ljudi" u južnom Tangerangu, dva sata južno od Džakarte.

Prosjaci u okolini često slikaju cela tela i oponašaju statue, moleći za novac od prolaznika u blizini semafora ili u prometnim centrima grada.

"Srebrni ljudi" postali su vidljivi simptom sve veće nezaposlenosti zbog pandemije kovida koja je ubila desetine hiljada ljudi širom Indonezije. Indonezijsko ministarstvo za socijalna pitanja preuzelo je slučaj, a majka i dete su sada u "rehabilitacionom centru".

"Pratili smo incident nakon što je fotografija bebe postala viralna na društvenim mrežama", rekao je Vahiunoto Lukman, šef odeljenja za socijalne usluge u Južnom Tangerangu, i dodao:

"Ministarstvo je preuzelo majku i dete i oni će intervenisati i pomoći im."