AKTUELNO

Jasno je da svaka majka radi najbolje što ume za svoje dete.

Roditeljstvo je definitivno najzahtevniji posao na svetu, koji podrazumeva mnogo izazova. Novopečene mame posebno su zbunjene novom ulogom, i često pomišljaju da nisu dovoljno dobre i da bi trebalo zbog nečega da se izvinjavaju i pravdaju drugima.

Da li je dojenje u javnosti prihvatljivo, da li su dovoljno posvećene, da li pružaju dovoljno pažnje svom detetu samo su neke od nedoumica sa kojima se mame susreću.

Jasno je da svaka majka radi najbolje što ume, a ovo je lista od 5 stvari za koje nijedna majka ne bi trebalo da izvinjava i pravda drugima.

1. Kada i kako hranite bebu
Niko nema pravo da vam kaže kako bi trebalo da hranite vašu bebu. Dakle, ne dugujete izvinjenje i objašnjenje nikome ko misli da bolje od vas zna šta je vašoj bebi potrebno. Bilo da se odlučite da dojite, ili umesto toga koristite formulu, odluka je samo na vama.

Takođe, nikada ne bi trebalo da se osećate krivom ako dojite na javnim mestima. Na kraju krajeva, beba mora da jede, i nije vaš problem ako se drugi ljudi osećaju nelagodno zbog toga.

2. Da li imate dovoljno novca ili ne
Ne morate da budete bogati da biste odgajali svoje dete kako treba. Ipak, kada novca nema u izobilju možete se osetiti da vaše dete ne dobija sve što treba od vas. Istina je da je deci jedino ljubavi i brige o njima potrebno u izobilju.

Ako imate dovoljno za hranu i odeću, nema potrebe da se osećate loše ukoliko ne možete da im priuštite gomilu igračaka, odlazaka na put za vikend ili drugih iskustava.

3. Da vam je potrebno vreme samo za sebe
Kada se porodite, verovatno osećate da morate biti uz bebu non stop. Pojedine majke grize savest kada pomisle da im je potrebno vreme samo za sebe.

To jednostavno nije istina.

Svima je potrebno vreme provedeno u miru, samoći i sa svojim mislima, potpuno je razumljiva potreba za periodom kada ćete napuniti sve baterije.

4. Zašto vam je nered u kući
To što su na podu igračke ili u kuhinji prljavo posuđe vas ne čini lošom mamom. Briga o detetu je posao sa konstantnim radnim vremenom, zato ne krivite sebe ako nemate vremena ili energije da pospremite kuću.

Čak i kada je sve čisto i uredno, dete će u roku od nekoliko minuta stvoriti još negde nered. Nema potrebe da se izvinjavate zbog toga, deca su takva.

5. Kako izgledate
Nikome ne dugujete objašnjenje zašto izgledate na određeni način. Bez obzira da li vam je kosa neuredna ili ste non stop u staroj odeći, niko nema prava da komentariše vaš izgled. I niste u obavezi da se hitno vratite u formu od ranije, niti da izgubite kilograme čim se porodite. Volite svoje telo i činjenicu da je ono donelo dete na ovaj svet.

Autor: