AKTUELNO

Poslednji američki vojnici su napustili Avganistan, 24 sata pre roka koji su Talibani dali SAD - u, gde se u trenutku saopštavanja povlačenja američke vojske u Kabulu se čula pucnjava u znak slavlja.

Darko Obradović sa Instituta za međunarodnu saradnju ističe da ne treba uzimati zdravo za gotovo to da je Amerika, pod borbom i u bekstvu tek tako napustila Avganistan.

Foto: TV Pink Printscreen

- Podsetimo 2014. godine je Tramp potpisao sporazum sa talibanima koji i dalje traje, i u tom kontekstu se položaj talibana neće promeniti, a ono što ostaje kao teza je to može li vojska da gradi državu i da li ona može da se meša u politiku - priča Obradović.

Obradović se dotakao i udara drona koji je sprečio organizovani napad bombaša samoubice, koji pokazuje da i dalje postoji operativna sposobnost Amerike u odnosu na 2001.godinu kada je doktrina antiterorizma podrazumevala da morate biti čizmom na terenu.

- Ostaje da se vidi da li je mogući promeniti društvo koja u osnovi ne prihvata demokratsko uređenje - priča Obradović.

Dragan Radenović akademik ističe da je ukus poraza strašan, i da on traje do kraja života. U pitanju je, kako kaže, gorak ukus koji ostaje u Kabulu, ali i u osećanjima Amerikanaca.

Foto: TV Pink Printscreen

- Jedan general mi je rekao da ne zna da li je gorči ukus pobede ili ovog poraza. Mnogo govori o tome koliki su avanturisti političari, i na šta su spremni zarad neke dobiti - priča Radenović.

Radenović dodaje da je osnovni porblem u definiciji terorizma.

Autor:

#Darko Obradović

#Dragan Radenović