AKTUELNO

Krajnji rok za odlazak iz Avganistana je 31. avgust, a kao jedan od razloga navodi se napad terorista na aerodrom. Talibani za to vreme sprečavaju ljude da se domognu aerodroma u Kabulu, a dan nakon što je njihov portparol izjavio da će samo strani državljani moći da prođu, talibani su postavili kontrolne punktove pet kilometara od severne strane aerodroma, ne dozvolivši da bilo ko, ko nema američku vizu, pasoš ili neki drugi američki dokument.

Darko Obradović iz Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost ističe da povlačenje traje predugo, ističući da su Amerikanci evakuisali oko 82.000 ljudi, odnosno, imali su letove na svakih 39 minuta.

- Ono što je znak za uzbunu, jeste gde su avganistanski vojnici, njih ima 300.000. Kako je moguće da to bude parada talibana u Kabulu? - postavlja pitanje Obradović.

Foto: TV Pink Printscreen

On dodaje da je od deset obučenih avganistanaca, bar troje vojnika uvek odlazilo kod Talibana.

- Ovo je dobra prilika za Rusiju, koja može da pokaže aktivizam, ona okuplja saveznike, imali su i vojne manevre, evakuacije... I to je njihova spoljno - politička pobeda. Ono što ostaje kao nepoznanica jeste Kina, odnosno, da li priznati talibane kao stalna članica Saveta Bezbednosti, i da li će pokušati da pacifikuje radikalne islamistezbog narušenih ljudskih prava - priča Obradović.

Da li će Kina ponoviti Venecuelu? Neće - podvlači Obradović.

Vlade Radulović, politički komentator, ističe da Avganistan ulazi u haos i da nas haos tek očekuje.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oblast koju kontroliše sin Ahmeda Šahamasuda, čoveka kog je kao ispomoć Talibanima ubila Al Kaida, visoravan je takva, da je prilaz takav sa par tačaka, gde je reč o tesnacima, i prostoru da jedinice koje uđu ne mogu lako da prođu - priča Radulović.

On dodaje da avganistanski vojnici nisu u broju koji se navodi, dodajući da se veliki broj vojnika prebacio u pojedine baze koje su u dometu helikoptera i godinama ranije.

- Ostalo je 10.000 vojnika, i oni su se uputili u tu oblast. Avganistan ima te neke zastarele modele tenkova - dodaje Radulović.

Autor: