AKTUELNO

Talibanski pokret je juče zvanično proglasio Avganistan za Islamski emirat. Kako je saopšteno, ovaj pokret čeka međunarodno priznanje i želi da uspostavi prijateljske odnose sa svim zemljama sveta uključujući i Ameriku.

Stručnjak za ekstremizam i terorizam prof dr. Marija Đorić ističe da sve što se dešava u Avganistanu nikoga nije iznenadilo, i da je sve ovo bilo očekivano. Kako dodaje, jedino svetski moćnici i političari nisu mogli da naslute dešavanja koja se menjaju iz sata u sat, podvlačeći da je u pitanju politički propust.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kao čovek imam empatiju prema avganistanskom narodu, a te poruke Talibana da će sve biti dobro, to je priča za malu decu koja ima jedan cilj, a cilj je da dobiju međunarodni legitimitet i legalitet, kako bi bili međunarodno priznati, i kako više ne bi ratovali - kaže Đorić.

Đorić dodaje da će zasigurno, neka od velikih sila priznati tu ekstremističku vladu, jer ona to zapravo i jeste.

- Tamo ordinira Al Kaida, i ona je sada nikada življa, budi se. Ukazaću na provinciju Kunar koja je tradicionalno leglo, i tu se nalazi nekoliko stotina pripadnika Al Kaide. Jake su plemenske veze i veze nastale stvaranjem brakova. Ima tu veliki broj razočaranih boraca islamske države koji će u Avganistanu videti raj za svoj Džihad - priča Đorić za Pink.

Reditelj Ljubiša Ristić objašnjava da je među ekstremističkim organizacijama u svetu velika konkurencija, objašnjavajući da je NATO najveća organizacija, koja sporvodi svoj sistem vrednosti, a koji smo, sa druge strane i mi sami iskusili.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni uvode svoje mudrosti, dele ih svetu na kašičiću ili u kantama. 1981. godine smo gostovali u Australiji sa predstavom, premijera je bila u Sidneju i meni kaže menadžer da je sa mnom hteo da priča jedan čovek zadužen za terorizam. I on mi kaže "U dvorištu gde igrate predstavu je Vrhovni sud, sada sudimo teroristima koji su hteli da dignu u vazduh Sidnejski vodovod". Posle me pitao da li se plašimo da li ćemo mi da budemo u opasnosti, a ja sam mu rekao da su oni ti, koji moraju time da se bave, a ne mi - kaže Ristić prisećajući se spomenute anegdote, dodajući da svaka država gaji svoj terorizam.

Autor:

#Al Kaida

#Avganistan

#Ljubiša Ristić

#Marija Đorić

#Terorizam