AKTUELNO

Američki stručnjak za Balkan Stiven Mer, izjavio je juče da je nametanje zakona Valentina Incka vekovni nastavak kontrole velikih sila nad Balkanom, i da će takva tradicija imati negativan uticaj ako se njegove ideje budu shvatile ozbiljno.

Politički analitičar Dragomir Anđelković podseća da je predviđeno, da Visoki predstavnik donosi odluke protivne stavovima izabranih predstavnika konstituivnih naroda, kao da smo u starom vremenu kolonizma. To su, kako kaže bonska udruženja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Veće je oduvek, do ove godine donosilo odluke, a ove godine je novi predstavnik izabran protivno stavu Rusije. Rusija je posle otvorila to pitanje na Savetu bezbednosti, i stvari su rešene politički - kaže Anđelković.

Kako Anđelković kaže, sada imamo Visokog predstavnika koji nema legitimitet i legalitet, koji je narušen u svakom smislu.

- Republika Srpska ima pravo da se buni, i osnov da se protivi imanovanju novog predstavnika - kaže Anđelković.

Glavni urednik i direktor izdavačkog preduzeća "Filip Višnjić" Dejan Mastilović ističe da Kristijan Šmit u BiH nije ništa drugo do običan turista.

Foto: TV Pink Printscreen

- Tako je započeo ulazak u BiH, došao je u manastir Tvrdoš, pa je išao u neku tekiju i na kraju Sarajevo. On nema legitimitet, jer ga niko nije izabrao - kaže Mastilović.

Kako dodaje, zakon o Genocidu koji je donela BiH, to je jedan od nacističkih zakona.

- Niko ne negira zločin, već lažnu priču o genocidu - objašnjava potom Mastilović.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević objašnjava da Srbija ništa ne može da očekuje od Visokog predstavnika, niti načina na koji se krši Dejtonski sporazum.

Foto: TV Pink Printscreen

- Imamo situaciju o kojoj su već u studijama govorili, da su Britanci i Nemci rešili da sruše Dejtonski sporazum, kako bi ostvarili vlastiti uticaj - kaže Galijašević.

Galijašević dodaje da je odluka Valentina Incka je jasno neustavna, jer u Ustavu BiH ne postoji ništa slično tome.

- Ne treba dokazivati daje Incko zemlju doveo na ivicu sukoba i raspada, kao i to da Dodik treba da štiti Dejtonski sporazum - dodaje Galijašević.

Autor: