AKTUELNO

On je uhapšen 2010. u Pakistanu i pakistanska obaveštajna služba ga je privela u lancima kako bi Americi pokazala da ne sarađuje sa talibanima.

Situacija u Avganistanu i dalje je vrlo napeta, naročito u Kabulu, gde uporedo sa evakuacijom stranaca sa aerodroma traje konsolidacija talibanske vlasti nakon što su grad od skoro pet miliona stanovnika zauzeli u nedelju bez ispaljenog metka!

Talibani okupljaju svoje proterane lidere u nameri da formiraju organe vlasti i u Avganistan se posle 20 godina egzila vratio mula Abdul Gani Baradar, poznatiji pod nadimkom Mesar.

On je jedan od najuticajnijih komandanata ekstremista, prenosi Dejli mejl. Deo egzila je proveo u Kataru i učestvovao je u pregovorima sa američkim zvaničnicima kada je dogovoreno povlačenje trupa SAD iz Avganistana.

Mula Baradar važi za čelnu figuru političkog krila i viđen je na mestu predsednika Islamskog emirata Avganistan, kako će se država ubuduće zvati.

– Došli smo do pobede koju nismo očekivali. Trebalo bi da pokažemo poniznost pred Alahom. Sad je vreme za testiranje i dokazivanje. Sad moramo pokazati da možemo služiti svojoj naciji i osigurati joj siguran i miran život – rekao je Baradar, pozvavši borce da ostanu disciplinovani.

On je uhapšen 2010. u Pakistanu i pakistanska obaveštajna služba ga je privela u lancima kako bi Americi pokazala da ne sarađuje sa talibanima. Pušten je 2018. i odmah se priključio pregovaračkom timu talibana.

Koliki uticaj ima među ekstremistima, svedoči i podatak da se sastao s Majkom Pompeom, bivšim državnim sekretarom SAD i direktorom Centralne obaveštajne agencije (CIA), kao i Vang Jijem, šefom kineske diplomatije. Iza maske diplomate krije se nemilosrdni vojni komandant. Mesar je učestvovao u ratu protiv SSSR i sarađivao je sa džihadistima iz celog sveta. Blisko je sarađivao sa mula Omarom, vođom talibana, čiju sestru je i oženio. Po ulasku američkih trupa u Avganistan organizovao je nekoliko terorističkih napada.

Osim Mesara, značajan uticaj u talibanskom pokretu ima i Haibatulah Ahundžada, koji važi za duhovnog vođu i bliskog saradnika Ajmana el Zavahirija, koji je preuzeo čelo Al Kaide posle likvidacije Osame bin Ladena. Tu je i Siradžudin Hakani, sin Džalaludina Hakanija, slavnog komandanta iz rata protiv SSSR. Veruje se da je on bio glavni za sve operacije na istoku Avganistana.

Važno mesto u hijerarhiji ima i mula Jakub, sin osnivača talibana mula Omara, koji je šef vojnog krila ekstremista.

Autor:

#Avganistan

#Talibani

#mesar