AKTUELNO

Žene u Egiptu su probile zid ćutanja o seksualnom zlostavljanju u braku. Sada one se bore protiv silovanja u braku, problemu, koji je dosad bio tabu.

Tokom prve bračne noći, 34-godišnju Safu je silovao muž. Posle napada ona je imala povrede na preponama, zglobovima ruku i ustima.

-Imala sam ciklus tako da nisam bila spremna da imam seks tu noć, rekla je ona.

- Moj muž je mislio da izbegavam da imam odnose sa njim. Pretukao me je, prikovao rukama za krevet, zapušio mi usta i silovao me je, dodala je.

Safa je odbila da prijavi muža u policiju iz straha od osude društva, prenosi BBC.

Kultura optuživanja žrtava uobičajena je u patrijarhalnom društvu, posebno ako je žrtva žena.

Međutim, prekretnica se dogodila u aprilu, kada je scena u televizijskoj seriji pod nazivom ''Njutnova kolevka'' koja je emitovana tokom muslimanskog posta Ramazana, pokazala scenu u kojoj muž svoju ženu prisiljava na odnose.

Kod mnogih žena ova epizoda je probudila loše uspomene ali im je takođe dala snagu da na društvenim mrežama podele svoje loše iskustvo.

Za nekoliko nedelja, na stotine ispovesti žena pojavilo se onlajn.

Među ovim ispovestima, našla se i ispovest 27-godišnje Sane.

-Bio je anđeo, godinu dana od početka našeg braka, zatrudnela sam i negde pred sam porođaj posvađali smo se oko nebitnih stvari i onda je odlučio da me kazni. Legao je na silu na mene i silovao me je. Posle toga sam imala pobačaj, ispričala je ona.

Foto: Pixabay.com

Sana je sama vodila bitku oko razvoda, sada je odvojena od muža, ali i dalje pati za bebom.

Nasilan i grub seks je rasprostranjen u mnogim delovima Egipta, posebno tokom prve bračne noći.

Sve veća debata o tome još se više zahuktala kada je bivša supruga slavnog pevača na Instagramu ispričala svoju navodnu priču o silovanju u braku.

Ona se pojavila u suzama, a njen video je postao viralan i našao se na naslovnim stranama medija.

On je odbacio ove optužbe kao neutemeljene u videu koji je postavio kao odgovor Instagramu.

Njegova bivša žena pozvala je na promene u pravnom sistemu kako bi se inkriminisala takva praksa.

U studiji iz 2015. godine, Nacionalnog saveta žena koje je osnovala vlada, navodi se da svake godine u proseku ima više od 6.500 slučajeva supružničkog nasilja koji su uključivali silovanje u braku, seksualno uznemiravanje i prisilne seksualne radnje.

-Za silovanje u braku kriva je kultura ovde u Egiptu koja veruje da brak obavezuje ženu da bude dostupna za seksualne odnose 24/7, rekao je Reda Danbuki, pravnik i izvršni direktor Ženskog centra za smernice i pravnu svest.

Foto: Unsplash.com

Ovde je uvreženo mišljenje, zasnovano na nekim verskim tumačenjima, da ako žena odbije seksualni odnos sa mužem, ona postaje grešnica i anđeli je proklinju celu noć, dodaje.

Ovom Centru je priavljeno u poslednje dve godine 200 bračnih silovanja, najviše tokom prve bračne noći.

Egipatski zakon ne prepoznaje silovanje u braku kao zločin, dok Svetska zdravstvena organizacija (SZO) to smatra oblikom seksualnog nasilja, a na sudovima je takođe teško to da se dokaže.

Većina slučajeva silovanja u braku koji idu na sud ne završavaju se presudom zbog člana 60 Egipatskog kaznenog zakona.

-Odredbe Kaznenog zakona neće se primenjivati ni na jedno delo počinjeno u dobroj veri, u skladu sa pravom utvrđenim šerijatom (islamskim zakonom), navodi se u članu.

Međutim, Danbuki kaže da silovanje u braku može biti dokazano brojnim povredama i ogrebotinama na telu i ranama oko usana.

Promene teško dolaze u Egipat, gde vladaju još uvek konzervativne vrednosti, ali žrtve silovanja u braku su podigle svoj glas koji treba da se čuje.

#Brak

#Seksualno zlostavljanje