AKTUELNO

Predsednik Rusije obratio se novinarima nakon višestnih pregovora sa Bajdenom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin vodio je danas višesatne pregovore sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom. Njih dvojica sastali su se nešto pre 13 časova u vili La Granž na obali Ženevskog jezera, a nakon sastanka Putin se obratio novinarima.

Putin je na početku konferencije rekao da su razgovori bili dobri.

- Obe strane pokazale su spremnost da pronađu način za rešavanje aktuelnih problema - istakao je predsednik.

Foto: Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

Prema njegovim rečima postignut je dogovor da se pokrenu konsultacije po pitanju strateške stabilnosti na institucionalnom nivou.

On je rekao i da je na sastanku postignut dogovor o povratku ruskih i američkih izaslanika.

- Ambasadori Rusije i SAD vraćaju se na posao - rekao je Putin.

Putin je dodao i da je na sastanku bilo dosta reči o sajber bezbednosti.

- Dogovorili smo da otpočnemo konsultacije o sajber bezbednosti - rekao je Putin i dodao da je ta tema veoma važna za obe zemlje.

- Setite se napada na naftovod u Teksasu, morali su da plate 5 miliona. Tu je bio i napad na zdravstveni sistem Rusije.

Govoreći o vojnim vežbama, Putin je rekao da Rusija sprovodi manevre na svojoj teritoriji, kao i SAD, međutim to ne radi na način da dovlači svoju vojnu tehniku do američkih granica.

U jednom trenutku je Putin rekao da je Bajden "ozbiljan državnik" i drugačiji od svog prethodnika.

- Dosta je drugačiji od predsednika Trampa - rekao je Putin.

Foto: Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

Navaljnom ni ime nije hteo da pomene

Upitan o slučaju Navaljni, ruski predsednik je rekao da se Aleksej Nevaljni vratio u Rusiju kako bi bio pritvoren, znajući da je prekršio zakon i tom prilikom, po ko zna koji put, odbio je da izgovori njegovo ime.

- Ovaj čovek je znao da krši ruski zakon. Dva puta je osuđivan - rekao je Putin.

On je ponovio zvanični ruski stav da je Nevaljni prekršio uslove kaucije time što je otišao u inostranstvo u nesvesti nakon očiglednog trovanja Novičokom prošle godine. On je tada prekršio zakon koji jasno navodi da je bio u obavezi da se javi ruskim pravnim službama.

- Dotični gospodin je otišao na lečenje u inostranstvo. Čim je otišao u bolnicu, pokazao je svoje video zapise na internetu ... Želeo je svesno da prekrši zakon. Uradio je tačno ono što je želeo. Pa kakvu vrstu diskusije možemo voditi o njemu - rekao je Putin novinarima.

"Ne militarizujemo Arktik"

Ruski predsednik kaže da je bilo i razgovora o Arktiku. Kako je naveo, "nema osnova za zabrinutost Amerike po pitanju militarizacije Arktika jer Rusija tamo isključivo obnavlja uništenu infrastrukturu".

Takođe je rekao i da je duboko uveren u to da Rusija i Amerika mogu da sarađuju na Arktiku. Dotakao se i pitanja prolaza brodova drugih država po unutrašnjim morima Arktika rekavši da davanje dozvole za tako nešto jeste.

#Džozef Bajden

#Vladimir Putin