AKTUELNO

Nemački kancelar Olaf Šolc je optimista nakon razgovora sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom u Beloj kući!

Navodi se da se Šolc nada da će vojna pomoć SAD za Ukrajinu ostati na snazi, uprkos velikom sukobu američkih demokrata i republikanaca.

Kancelar je u Vašingtonu upozorio da bi sposobnost ukrajinskih snaga da brane zemlju bila ugrožena ako ne bude konsenzusa u američkom Kongresu.

Bajden i Šolc su razgovarali u Ovalnoj sobi Bele kuće blizu dva sata, a na fotografiji njihovog susreta vidi se kako predsednik SAD tokom razgovora prekrštava prste kao za sreću.

Nastavak pomoći Ukrajini bi, rekao je Šolc, „bio prava poruka ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je uzaludna njegova nada u smanjenje zapadne vojne pomoći za Ukrajinu“.

Dva najveća dobavljača oružja.

SAD i Nemačka su daleko najvažniji dobavljači oružja Ukrajini. Šolc procenjuje vrednost isporučene i obećane vojne opreme od strane Nemačke na više od 30 milijardi evra. SAD navode obim svoje vojne pomoći na 44 milijarde američkih dolara.

Obojica lidera se pak suočavaju s izazovima u održavanju pomoći.

Posebno Bajden, koji mesecima preko Kongresa pokušava dobije milijarde za novu pomoć Kijevu. Republikanci bivšeg predsednika Donalda Trumpa to blokiraju, ali su nedavno nagovestili određenu spremnost za kompromis, barem u Senatu.

U četvrtak je novi paket zakona, koji uključuje 60 milijardi dolara za Ukrajinu, prošao prvu formalnu prepreku u Senatu. Trenutno su u toku pregovori, a konačno glasanje u Senatu još nije održano.

Još je neizvesnije da li taj paket može da prođe kroz Predstavnički dom Kongresa. Neuspeh Kongresa da ovo usvoji bio bi „kriminalni nemar“, kaže Bajden.

On je pohvalio doprinos Nemačke međunarodnoj koaliciji za pomoć. „Učinili ste nešto za šta niko nije mislio da može da uspe: udvostručili ste nemačku vojnu pomoć Ukrajini ove godine“, rekao je Bajden nemačkom kancelaru.

Tramp kao da već vlada.

Dopisnik jednog nemačkog nedeljnika, Cajt, ocenjuje da je uticaj Trampa toliki, kao da je i on na vlasti u Beloj kući. „Ili preciznije, on uspešno sprečava Bajdena da vlada – deset meseci pred predsedničke izbore, godinu dana pre moguće smene u Beloj kući.“

Ova godina preti da bude izgubljena godina za američku politiku – i sudbonosna godina za Ukrajinu“, navodi Cajt.

Nemačkom kancelaru Šolcu ostaje da i dalje poziva druge evropske zemlje da popune rupu koju će Amerikanci možda ostaviti, ali to ima slabe izglede na uspeh. Jer, EU je jedva izdvojila ogromnih 50 milijardi za Ukrajinu za naredne godine, a na frontu ne izgleda da je moguć uspeh kakav Zapad želi.

Koliko dugo i u koje svrhe treba onda izdržati kad je ukrajinsko rukovodstvo u eroziji, a realista poput generala Valerija Zalužnog je upravo smenjen“, piše jedan list.

Zaključuje se da tako u Vašingtonu domaćin Bajden i gost Šolc nisu imali jedan drugome da ponude ništa opipljivo.