AKTUELNO

U poslednja 24 sata u Italiji je 37.000 osoba inficiano korona virusom, hiljadu više nego predhodnog dana, piše agencija Ansa.

Već sedam dana broj novozaraženih od covida-19 u Italjii oscilira oko 30 i nešto hiljada, stabilan je, a to je, prema rečima šefa civilne zaštite Andžela Borelija, rezultat delovanja antikovid mera koje je vlada uvela pre desetak dana.

Postojan je i rast žrtava kovida-19, u jednom danu 699 pacijenata zaraženih virusom je preminulo, pa se ukupan broj umrlih od kovida-19 u Italiji popeo na 48.569.

Ministar za zdravstvo Roberto Speranca upozorava da je “u celoj Italiji i dalje visok rizik od nekontrolisanog širenja zaraze kovidom-19 i da je rano smanjivati mere ograničenja”.

Vladin naucno-tehnički komitet razmatra mogućnost da jos tri regiona, koje su sada po epidemiološkoj situaciji u takozvanoj narandžastoj grupi, srednjeg rizika, premeste u crvenu grupu, gde su regioni visokog rizika zaraze i oštrih mera ograničenja.

Kako piše list "Manifesto", veliki broj umrlih može se objasniti demografskim faktorima, odnosno time da je Italija po prosečnoj starosti stanovništva među najstarijima na svetu.

Pored toga što su dugovečni, Italijani nisu u starosti i najzdraviji, pate od raznih hroničnih oboljenja kao što je dijabetes, kardiovaskularne bolesti i gojatnost, a to su prema rečima doktora Djovanija Maga, faktori koji udruženi sa zarazom od kovida-19 utiču na smrtnost obolelih pacijenata.

#Italija

#koronavirus