AKTUELNO

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 12.442 osoba, od kojih je 4.232 pozitivno dok je, nažalost, preminula 34 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima je 235 pacijenata.Podsetimo, juče smo imali 4.687 zaraženih osoba za dan, a preminulo je njih 31. Prema jučerašnjim podacima na respiratorima je bilo 230 pacijenata.

Dosadašnji korona rekordi su: najviše pozitivnih u jednom danu - 7.999, najviše ljudi na respiratorima - 353, najviše testiranih - 22.837 i najviše preminuih - 69.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Budući da je epidemiološka situacija u Srbiji dramatično pogoršana poslednjih dana, na sednici Kriznog štaba, narednih dana biće odlučeno da li će mere biti produžene i naredne nedelje.

Medicinski deo Kriznog štaba danas će imati presek, odnosno prve procene da li je i koliko postignut napredak u suzbijanju virusa. Sednica celokupnog štaba očekuje se sutra, a do tada sa doktorima razgovara premijerka Ana Brnabić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prema ranijim najavama lekari će u svom sastavu zasedati danas, i analizirati sa medicinskog aspekta koliko su uvedene mere za nepunu nedelju dana doprinele u sprečavanju virusa. Taj zaključak i predlog da li i dalje nastaviti sa istim merama obrazložiće sutra na sednici i ostalim članovima Kriznog štaba, gde će se preseći sa kojim merama nastaviti od ponedeljka.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji, Marjan Ivanuša, izjavio je da propisi uvedeni radi sprečavanja širenja korona virusa, a koji traju pet, šest dana, ne daju značajne rezultate i da je potrebno vreme da bi one bile efikasne.

Foto: TV Pink Printscreen

Ivanuša je za današnju "Politiku" rekao da je u toku intenzivan prenos virusa, zbog čega je ogroman pritisak na bolnice, jedinice intenzivne nege i zdravstvene radnike.

- Znamo da je teško da se napravi balans između mera i održavanja ekonomije i to je slučaj svuda u svetu, ali kako bi spasili što veći broj života i omogućili zdravstvenoim sistemu da funkcioniše, potrebne su nam mere koje drže epidemiju pod kontrolom - rekao je Ivanuša.

#Zdravlje