AKTUELNO

Meta turskih udara bila je PKK i njeni lokalni ogranci, ali najmanje šest pripadnika iračkih kurdskih snaga bezbednosti je takođe ubijeno, očigledno slučajno.

Turska vojska saopštila je da je danas u iračkom regionu Sindžar i u severnoj Siriji ubila oko 70 ekstremista, pojačavši operacije protiv grupa pridruženih Kurdistanskoj radničkoj partiji (PKK) koju Ankara, SAD i EU svrstavaju u terorističke grupe, javlja Rojters.

Ranije danas, britanska agencija je prenela da je u udarima turskih vojnih aviona protiv kurdskih ekstremista u tim oblastima ubijeno najmanje 20 njih.

Vazdušni udari u Siriji izvedeni su protiv Jedinica za zaštitu naroda (YPG), kurdske milicije koja je ključna članica Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje uživaju podršku SAD i približavaju se uporištu Islamske države u Raki.

U saopštenju YPG se navodi da je pogođeno sedište te milicije u blizini granice Sirije sa Turskom, gde se nalazio medija centar, lokalna radio stanica, objekti za komunacije i vojne institucije, pri čemu je 20 boraca ubijeno, a 18 ranjeno.

Ilham Ahmed, visoki kurdski političar koji kopredsedava političkom krilu SDF, rekao je da te snage traže od SAD da im pruže vazdušnu zaštitu od Turske.

Turska vojska je ranije danas saopštila da su dva regiona koja je gađala postala "teroristička središta", a cilj napada je bio da se PKK spreči da šalje oružje i eksploziv za napade unutar Turske.

Turski udari pokazuju sa kakvim se izazovima suočava koalicija na čelu sa SAD u pokušaju da porazi Islamsku državu u Siriji, a rizikuju i da povećaju tenzije između Vašingtona i Ankare povodom kurdskih boraca koji su ključni u potiskivanju džihadista, zaključuje Rojters.

#Irak

#Kurdi

#Sirija

#Turska

#bombardovanje

'