AKTUELNO

Turska avijacija bombardovala je bazu kurdskih "Sirijskih demokratskih snaga" u sirijskoj pokrajini Hasaka, javili su lokalni mediji.

Osim ove mete, kako javlja Sirijski državni radio, napadnut je i kontrolni punkt na granici Sirije i Iraka, u kojem su porušena dva mosta.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan napomenuo je ranije da je potrebno da se formira bezbednosna zona na severoistoku Sirije, kako bi se suprotstavili "terorističkoj pretnji" koja dolazi od Radničke partije Kurdistana (PKK) i kurdske Narodne zaštitne jedinice (IPG), uz napomenu da će time biti omogućen povratak sirijskih izbeglica.

Međutim, u međuvremenu je Amerika počela da povlači vojsku iz tog područja, a iz Bele kuće je saopšteno da Vašington ne želi da podrži niti da učestvuje u ofanzivi turske vojske u Siriji.

Istovremeno, Tramp je na Tviteru zapretio Erdoganu da će "uništiti Tursku" ukoliko upotrebe prekomerenu silu.

Visoki funkcioner Autonomne administracije severne i istočne Sirije Badran Džiakurd izjavio je ranije danas da su Kurdi u severoistočnoj Siriji spremni da sarađuju sa vlastima u Damasku kako bi se zaštitili od operacije turske vojske koja se sprema, usled povlačenja SAD iz tog dela zemlje.

#Sirija

#Turska

#bombardovanje

'