AKTUELNO

Investitori koji igraju na pad američkih akcija ostvarili su su znatne dobitke tokom prošlonedeljne prodaje, jer su se tržišta smanjila zbog zabrinutosti da će se širenje koronavirusa ubrzavati van Kine.

Kratki prodavci - koji se nadaju da će profitirati prodajom pozajmljenih akcija i njihovim kasnijim otkupom po nižoj ceni - tokom poslednje nedelje februara zabeležili su nedeljni profit od 104,77 milijardi dolara. To je veliki skok u odnosu na 3,25 milijardi američkih dolara dobiti od papira tokom prethodne nedelje.

Takav preokret dogodio se u toku nedelje koju je obeležila besna prodaja svega, od akcija do širokog spektra valuta i, na kraju, nekih popularnih sredstava obezbeđenja poput zlata. Sva tri glavna američka indeksa zabeležila su najveći sedmični pad od 2008. godine, pri čemu je S&P 500 SPKS pao 11,5 odsto.

Pad akcija je obeležio dugo očekivani preokret za investitore koji računaju na pad akcija, od kojih su mnogi imali probleme prošle godine kada je S&P indeks imao rast od 29 odsto. S&P je u ponedjeljak porastao za 2,7%.

Iako je nekolicina, ako uopšte postoji, mogla da nazove koronavirus glavnom pretnjom za tržišta koja dolazi u 2020. godine, kratki prodavci su dugo odolevali proceni vrednosti akcija za koju su smatrali da nije u skladu sa osnovama i drugim viškovima koji su se pojavili tokom više od decenije - rasta tržišta.

S&P 500 je u svojoj istoriji zabeležio pad od 10 odsto ili više samo 14 puta u istoriji, a ti padi praćeni su prosečnim nedeljnim porastom od 3,5 odsto, pokazali su podaci kompanije Bespoke Investment.

#Novac

#Svet

#koronavirus

'