AKTUELNO

Panika koja se podigla usled nove bolesti koja poreklo vodi iz Kine, a koja se proširila i na Evropu i naš region, kod mnogih je izazvala strah da se mešaju sa ljudima.

Strah od zaraze novim korona virusom COVID - 19 nije razlog za uzimanje bolovanja čak ni u slučaju proglašenja epidemije u Srbiji odnosno pandemije na globalnom nivou kažu za „Telegraf“ u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Izostanci s posla zarad sebe, ili ne slanja dece u vrtić ili školu, mogu se pravdati bolovanjem samo u slučaju zaraze i obavezne izolacije.

Iako deca, na sreću, veoma malo obolevaju, i roditelji se pitaju da li treba da ih ostave kod kuće umesto da ih pošalju u školu i vrtić, pa se pitaju da li je taj strah dovoljan za opravdanje s posla.

- Razlozi privremene sprečenosti za rad propisani su Zakonom o zdravstvenom osiguranju. Kao razlog privremene sprečenosti za rad propisana je bolest ali i mera obavezne izolacije kao kliconoše ili zbog pojave zaraznih bolesti u njegovoj okolini - objašnjavaju u srpskom Fondu zdravstva i ističu:

- Strah od virusa ne može biti razlog privremene sprečenosti za rad. Kako je i navedeno samo ukoliko je osoba obolela ili ako je kao obavezna mera propisana izolacija, izabrani lekar može utvrditi privremenu sprečenost za rad.

Postavlja se pitanje kako se izostanci s posla mogu pravdati državljanima Srbije kojima je za vreme boravka u drugoj zemlji propisana mera obavezne izolacije.

- Kao moguću privremenu sprečenost za rad zbog korona virusa navodimo i naše državljane kojima je za vreme turističkog boravka propisana mera obavezne izolacije - na primer ako borave u državi, gradu, provinciji gde je proglašena izolacija, ili su smešteni u hotelu u kome je izolacija, ili su na krstarenju na brodu na kojem je proglašena izolacija.

- U ovim slučajevima, po povratku u Srbiju, uz medicinsku dokumentaciju o lečenju odnosno dokaz o izolaciji a uz predlog izabranoig lekara privremenu sprečenost za rad utvrđuje prvostepena lekarska komisija - kažu u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

#RFZO

#koronavirus

'