AKTUELNO

Islamska država je preuzela odgovornost za ovaj napad na vojnu bolnicu u blizini američke ambasade. Povređeno je više 60 ljudi.

Najmanje 30 osoba je poginulo kada su naoružani napadači, obučeni kao doktori, napali su vojnu bolnicu u blizini ambasade SAD u avganistanskoj prestonici Kabulu i sukobili se sa bezbednosnim snagam u toj zgradi.

Prema izjavi dokotora iz bolnice, dve osobe su poginule, a najmanje 15 je povređeno u napadu, prenosi RT.

Rojters, pozivajući se na zvaničnike i svedoke, navodi da je napad počeo eksplozijom u zadnjem delu bolnice "Sardar Muhamed Daud Kan", nakon čega je tri do pet napadača naoružanih automatskim oružjem i ručnim bombama ušlo u nju.

Foto: Tanjug

Napadači obučeni kao lekari zauzeli su pozicije na gornjim spratovima bolnice i ušli u obračun sa bezbednosnim snagama koje su tu u međuvremenu poslate i koje su blokirale područje oko bolnice. Navodi se da je tokom borbi iz zgrade čula još jedna eksplozija.

- Naše snage su tamo i u toku je žestok okršaj - rekao je porparol Ministarstva odbrane Avganistana Davlat Vaziri koji je dodao da za sada nema podataka o žrtvama.

Navodi se da napad na bolnicu, koja se nalazi sa druge strane puta u odnosu na snažno utvrđenu američku ambasadu, stiže nakon nakon upozorenja koja su zvaničnici avganistanske vlade uputili da bi napadi na važne objekte u Kabulu mogli da eskaliraju ove godine pošto su talibani pojačali pobunu protiv vlade.

- U toku je teroristički napad na bolnicu kojim se gaze sve ljudske vradnosti - kazao je avganistanski predsednik Ašraf Gani.

#Bolnica

#Eksplozija

#Napad

#Poginuli

'