AKTUELNO

Ožalošćeni su u petak plakali nad kovčezima žrtava dve smrtonosne eksplozije u Iranu, a ministar unutrašnjih poslova je rekao da je više osumnjičenih uhapšeno zbog napada za koje je odgovornost preuzela Islamska država, javlja Rojters.

Gomila je uzvikivala "osveta, osveta" na snimcima državne televizije sa sahrana u gradu Kermanu, gde se u u sredu desio najkrvaviji bombaški napada u Iranu od Islamske revolucije 1979. godine.

Čak 84 ljudi poginulo je u eksplozijama na komemoraciji vojnom komandantu generalu Kasemu Sulejmaniju, koji je ubijen u Iraku 2020. godine od strane američkog drona.

Eksplozije su se dogodile usred napetog raspoloženja u regionu dok se izraelski rat protiv Hamasa u Gazi bližio tromesečnoj granici.

Ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi rekao je za državnu TV da je uhapšeno više osumnjičenih.

Foto: Tanjug AP/Mahdi Karbakhsh Ravari

"Osposobljene obaveštajne agencije naše zemlje pronašle su veoma dobre tragove u vezi s elementima umešanim u terorističke eksplozije u Kermanu i deo onih koji su imali ulogu u ovom incidentu je uhapšen", rekao je ne iznoseći detalje.

"U pet gradova u pet provincija uhapšene su različite osobe koje su podržavale ovaj incident ili su povezane sa njim. Detalji će biti objavljeni u narednih nekoliko sati", rekao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Majid Mirahmadi.

Islamska država saopštila je u četvrtak da su dvojica njenih pripadnika detonirala pojaseve s eksplozivom u masi koja se okupila na Sulejmanijevom spomeniku u gradu na jugoistoku zemlje.

Foto: Tanjug AP/Mahdi Karbakhsh Ravari

"Pronaći ćemo vas gde god da ste", rekao je komandant Revolucionarne garde, general-major Hosein Salami na sahrani u Kermanskom verskom centru Imam Ali.

"Naše snage će odlučiti o mestu i vremenu za akciju", rekao je predsednik Ebrahim Raisi u televizijskom obraćanju.

Foto: Tanjug AP/Mahdi Karbakhsh Ravari

Islamska država je 2022. godine preuzela odgovornost za smrtonosni napad na šiitsko svetilište u Iranu u kojem je ubijeno 15 ljudi, dok raniji napadi za koje je ISIS preuzela odgovornost uključuju dva bombaška napada 2017. godine koji su bili na meti iranskog parlamenta i grobnice osnivača Islamske Republike, ajatolaha Homeinija.