AKTUELNO

Izraelski ministar saobraćaja Becalel Smotrih rekao je da bi želeo da se Izraelom rukovodi u skladu s jevrejskim verskim pravom što je izazvalo oštre osude opozicionih partija.

Smotrih je sinoć na konferenciji rabina u Jerusalimu govorio o važnosti očuvanja jevrejskog karaktera države, a posebno poštovanja jevrejskog dana odmora, šabata i branio zabranu gradjanskog braka i razvoda. Ministar je posebno aludirao na gradjevinske i radove na održavanju infrastrukturnih projekata tokom šabata, čemu se jako protive partije ultraortodoksnih Jevreja, kao i čvrstorukaši u zajednici religioznih cionista koju Smotrih predstavlja, prenose izraelski mediji.

- Zatvarmo radove za takmičenja, zatvaramo ih za demonstracije, zatvaramo ih da izgradimo most tokom radnog dana takodje - rekao je Smotrih koji je i ranije predlagao da se poštuje jevrejski verski zakon, halaha.

- Moja je želja da se dugoročno državom Izrael upravlja na osnovu jevrejskog prava, tako bi trebalo da bude u jevrejskoj državi - govorio je on verujući da bi zemlja trebalo da teži da se njome rukovodi kao "u vreme kralja Davida".

Lider nacionalističke sekularne partije Izrael naš dom (Izrael bejtenu), bivši ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman, osudio je novu izjavu ministra Smotriha, najavivši da će posle parlamentarnih izbora u Izraelu biti obrazovana široka liberalna, nacionalna vlada bez partije Ujedinjene desnice.

#Izrael

'