AKTUELNO

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac pozvao je Palestince da se "vrate direktnim pregovorima bez ikakvih preduslova" i apelovao na medjunarodnu zajednicu da preduzme korake kako bi "zaustavila Iran danas i sprečila rat sutra".

Kac je to rekao na godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN gde predstavlja Izrael umesto premijera Benjamina Netanjahua koji je otkazao učešće zbog političkog zastoja u koalicionim pregovorima nakon parlamentarnih izbora 17. septembra. U svom govoru Kac je pozvao UN da proglase libanski Hezbolah i iransku Revolucionarnu gardu terorističkim organizacijama, preneli su izraelski mediji.

On je takodje apelovao da više zemalja prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela i zamrzne pomoć pojasu Gaze dok Hamas ne vrati dva izraelska civila i tela dva izraelska vojnika.

- Izrael ima jasnu politiku da unapredi veze i normalizaciju sa zemljama Zaliva. Nemamo konflikt sa zemljama Zaliva i imamo zajednički interes na polju bezbednosti protiv iranske pretnje - rekao je sinoć izraelski ministar.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je pre Kaca upozorio da će Palestinska uprava poništiti sve sporazume s Izraelom ako se ostvari Netanjahuov "ilegalni plan" aneksije doline Jordana i severnog dela Mrtvog mora. Proširenje suvereniteta Izraela na delove okupirane Zapadne obale poništava privremeni mirovni sporazum sa Palestinskom oslobodilačkom organizacijom (PLO) iz 1993, rekao je Abas.

Osvrćući se na mirovnu inicijativu predsednika SAD Donalda Trampa, palestinski predsednik je rekao da je Trampova administracija ohrabrila Izrael da odustane od obaveza na osnovu ranijih sporazuma sa palestinskim rukovodstvom.

- To je navelo da mnogi u palestinskim narodu izgube nadu i predstave rešenje (po modelu) dve države irelavantnim za njih - rekao je Abas, naglasivši da on podržava takvo rešenje decenijskog izraelsko palestinskog sukoba i ponovio svoj poziv na medjunarodnu mirovnu konferenciju.

#Izrael

'