AKTUELNO

Evropska komisija objavila je danas da je odlučila da tuži Mađarsku Evropskom sudu pravde zbog zakona koji kriminalizuju aktivnosti za podršku tražiocima azila i dodatno ograničavaju pravo na traženje azila.

Evropska komisija je navela da je poslala i zvanično pismo o uslovima u tranzitnim zonama, odnosno objektima koji se nalaze na granici sa Srbijom, u kojima tražioci azila moraju da ostanu i u kojima se njihovi zahtevi odbijaju, a koji se opisuju kao "pritvor pod direktivom EU o vraćanju".

Proces protiv Mađarske počeo je u julu 2018. godine, kada je Evropska komisija, nakon što je ta zemlja usvojila set zakona nazvan "Stop Soroš", uputila Mađarskoj zvanično pismo, što je prvi korak u prekršajnom postupku, prenoši budimpeštansi Biznis džurnal.

U njemu je Evropska komisija izrazila zabrinutost zbog zakonodavstva koje "kriminalizuje aktivnosti koje podržavaju zahteve za azil i boravak i dodatno ograničavaju pravo traženja azila".

Drugi korak, Evropska komisija je preduzela u januaru ove godine kada je Mađarskoj poslala obrazloženo mišljenje u kome je navedeno kako mađarsko zakonodavstvo krši Direktivu za pružanje azila i Direktivu za uslove prijema.

Tada je Mađarskoj datio dva meseca da odgovore na brigu EK, zbog čega je EK preduzela treći korak, odnosno podnela tužbu Evropskom sudu pravde.

#Evropska komisija

#Mađarska

#Migranti

'