AKTUELNO

Vlada Ukrajine podnela je Evropskom sudu za ljudska prava tužbu protiv Moskve zbog navodnog kršenja prava ukrajinskih mornara koji su uhapšeni u incidentu u Kerčkom moreuzu, saopštio je zamenik ukrajinskog ministra pravde Ivan Liščina.

- Vlada Ukrajine ispunila je instrukcije Suda i 7. januara 2019. uputila punopravnu prijavu po predmetu broj 55855/18 - napisao je Liščina na svom nalogu na Fejsbuku.

Kako je naveo, Vlada Ukrajine zahteva da Evropski sud za ljudska prava osudi kao nezakonito zatvaranje 22 ukrajinska mornara i dva pripadnika Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) u kaznene ustanove Ruske Federacije i krivično gonjenje nakon pritvaranja zbog nvodnog nezakonitog prelaska ruske granice.

Prethodno je Ministarstvo pravde Rusije informisalo Evropski sud za ljudska prava o tome gde se nalaze ukrajinski mornari, kakav im je pristupu pravnoj pomoći, kakvo je njihovo zdravstveno stanje i nvelo da oni nemaju pritužbe na tretman, navodi Sputnjik.

Ruske pomorske snage zaplenile su 25. novembra u Kerčkom moreuzu, koji spaja Azovsko i Crno more, tri ukrajinska vojna broda i uhapsile članove njihove posade s obrazloženjem da su povredili ruske teritorijalne vode.

#Rusija

#Ukrajina

'