AKTUELNO

U Nemačkoj je uhapšen Stefan E. (45) pod sumnjom da je odgovoran za ubistvo popularnog nemačkog političara iz redova vladajuće CDU Valtera Libkea.

Nemačko tužilaštvo veruje da u pozadini ubistva Libkea stoji krajnja desnica.

- Na osnovu trenutnih saznanja iz istrage, pretpostavljamo da postoji desničarska ekstremistička pozadina ovog čina - saopštio je portparol nemačkog saveznog tužilaštva Markus Šmit, prenosi AP.

Tužilaštvo je danas objavilo da je u subotu uhapšen 45-ogodišnji osumnjičeni nakon što je njegov DNK pronađen na mestu zločina. Oni nisu otkrili nikakve detalje o tom čoveku, ali nemački mediji su izvestili da je povezan s ekstremistima krajnje desnice.

Na sajtu "Zajt Onlajn" objavljeno je danas da je osumnjičeni, koji je identifikovan samo kao Stefan E., ima istoriju učešća u zločinima iz mržnje koji datiraju još od pre više decenija, uključujući i bombaški napad na sklonište za migrante u državi Hesen 1993. godine.

Valter Libke, 65-godišnji demohrišćanski političar, smrtno je ranjen iz neposredne blizine vatrenin oružjem na terasi svoje kuće u selu Volfhagenu kod Kasela početkom ovog meseca i prebačen je u bolnicu gde je podlegao ranama.

Libke je deset godina proveo u skupštini pokrajine Hesen, pre nego što je od 2009. postao predsednik vlasti u Kaselu. Tokom 2015. godine, Libke je izazvao kritike svojom podrškom omogućavanju smeštaja izbeglicama.

Neposredno nakon toga, Libke je dobio više stotina pretećih pisama, a tokom kraćeg vremenskog perioda imao je lično obezbeđenje. Lokalni zvaničnici navode da on duže vremena pre ubistva nije dobijao pretnje.

#Nemačka

#Političar

#Ubistvo

'