AKTUELNO

Njujork bi uskoro mogao da donese odluku o potpunoj zabrani proizvodnje i prodaje krzna.

Slična mera, ukoliko bi bila doneta i važila za celu sevaznu državu Olbani, značila bi zabranu prodaje krzna uzgajanih životinja i zabranu proizvodnje krzna ulovljenih životinja.

Članovi industrije krzna smatraju da bi ova zabrana mogla da ugrozi hiljadu i sto radnih mesta samo u Njujorku. Sa druge strane, oni koji podržavaju uvođenje zabrane smatraju da je nošenje krzna varvarizam i da je nehumano.

- Okrutnost ne bi trebalo da bude pravdana ekonomoskim razvojem - izjavila je poslanica demokrata Linda Rozental.

Sudbina predloga bi mogla da bude odlučena u narednim mesecima, iako su oni koji ga podržavaju svesni da postoji veća šansa da će mera biti usvojena samo u Njujorku nego na nivou savezne države.

Lideri industrije krzna upozoravaju da, ako ova zabrana stupi na snagu u Njujorku, ohrabreni aktivisti za prava životinja tražiće još štošta drugo da se zabrani.

- Ako počne s krznom, nastaviće se s vunom, kožom, mesom - izjavila je Nensi Deinou, potpredsednica Međunarodne federacije proizvođača krzna.

Nik Pologeorgis, sin grčkih migranata, čija je porodica u poslu sa krznom već 60 godina, rekao je da su njegovi radnici uplašeni jer je obrada krzna jedina veština koju imaju.

Zagovornici zabrane sa druge strane smatraju da proizvođači krzna čine samo mali deo modne industrije i da mogu da iskoriste svoje veštine i na druge načine.

- Ima puno prostora za proizvodnju etničkih i ekoloških materijala - smatra član Gradskog veća Kori Džonson, koji je i predložio zabranu.

Trgovina krznom se smatra toliko značajnom za ekonomski razvoj Njujorka da dva dabra krase zvaničan grb grada, što inače podseća na rane holandske i engleske doseljenike koji su trgovali krznom ove životinje.

Ukoliko bi zabrana bila usvojena, Njujork bi postao treći grad u SAD sa takvom zabranom, nakon San Franciska u kojem zabrana stupa na snagu ove godine i Los Anđelesa gde će se primenjivati od 2021. godine.

#Njujork

'