AKTUELNO

Donald Tramp u petak postaje i zvanično predsednik SAD.

U Vašingtonu, u petak, Donald Tramp će zvanično postati predsednik Sjedinjenih Američkih Država i sa porodicom će se useliti u najpoznatiju kuću na svetu – Belu kuću. Iako Barak Obama „broji sitno“, bar što se mandata tiče, razne spekulacije pune američke tabloide kada je u pitanju novoizabrani predsednik koji je, po svemu sudeći, najsenzacionalistički predsednik što se američke političke istorije tiče.

Foto: Printscreen Youtube

Najnovija istraživanja pokazuju da 6 od 10 Amerikanaca očekuje da će on raditi dobar posao, bar kada je reč o ekonomiji i zapošljavanju, ali su manje optimistični kada je reč o spoljnoj politici.

- Za Trampa su glasali gubitnici globalizacije, ljudi čija zarada nije zavidna i koji su uglavnom kivni na bogataše koji plaćaju mali porez, a okreću veliki novac – smatra Milan Mišić iz dnevnog lista „Politika“ gostujući u emisiji Pravac koja se emituje na Pink3 kanalu.

Foto: Tanjug AP

Dva dana pre inauguracije Donalda Trampa, Mišić kaže da je jako neizvesno prognozirati kakav će predsednik on da bude, ali svakako ne sme da se zanemari činjenica da je imao „agresivnu predizbornu kampanju“.

- On je svakako ekskluzivan, malo je spreman da prihvati neke drugačije stavove, a to se vidi po reakcijama kada ga napadaju. Daće prednost stvarima koje zna i držaće se stavova svog okruženja koje mora da ima isto mišljenje kao njegovo – ističe Zoran Milivojević, diplomata koji takođe smatra da Tramp neće imati mnogo vremena da uči predsednikovanje , već da će mnoge važne odluke „donositi u hodu“.

On dodaje da još nije seo na „američki tron“, ali je već otvorio mnoga pitanja.

- Otvorio je pitanje NATO-a, ali ne smo u tehničkom, već i u institucionalnom smislu. Otvorio je pitanje EU, kao i pitanje sa Nemačkom i Angelom Merkel koja ulazi u kampanju. Otvorio je pitanja sa Rusijom i Kinom, i ne bih rekao da su ovo neke neoprezne strategije – kaže on i dodaje da veruje da Tramp ima neku strategiju, a najranije kroz šest meseci će se videti o čemu je reč.

Foto: YouTube screenshot

Predizborna obećanja u 140 karaktera!

Mišić dodaje da je novoizabrani predsednik imao ozbiljna obećanja u kampaniji koja je trajala do novembra prošle godine.

- Setite se, on je najavljivao da će da „presuši močvaru“, a metaforično to je Vašington. Za sada je on popunjava „novim krokodilima“ – kaže Mišić, ističući da je on takođe, za razliku od svojih prethodnika, vodio jako agresivnu kampanju na Tviteru i da je „prosto nemoguće iskazati ozbiljne stavove u 140 karaktera“, pogotovo kada jedan post „poklopi“ prethodni.

Foto: Printscreen Youtube

- Videćemo od ponedeljka šta će da bude. Iako od petka on postaje zvanični predsednik SAD, on je već najavio da na dužnost stupa posle vikenda. Reč je o čoveku koji je navikao da radi kada mu se radi i da sedne u avion i prošeta do Floride. Kako će se snaći kada je reč o novom radnom vremenu, kada će mu telefon zvoniti u sred noći i kada će donositi odluke koje će uticati i na živote ljudi, ostaje da vidimo – zaključuje Mišić.

J. Stanković

#Donald Tramp

#SAD

#Vašington

#predsednik

'