AKTUELNO

Sagovornici Pinka smatraju da je dinamika odnosa u Evropskoj uniji, uključujući i diplomatski sukob Francuske i Italjije uslovljenja delovanjem Amerike.

Reditelj Ljubiša Ristić navodi da svi sukobi u Evropi imaju veze sa jednom ozbiljnom,širokom, snažnom, grubom akcijom SAD da utiče na pojedine evropske zemlje i odnose među njima, kao i relacije prema Rusiji.

- Ima to mnogo veze i sa nama. Ništa različito se ne događa među nama. Kosovo je noga Amerike u vratima EU koje je SAD stavio ui nema nameru da je odatle povlači – smatra Ristić.

Milan Mišić, spoljnopolitički komentator ističe da su i Italija i Francuska u krizi.

On je napomenuo da se u Francuskoj ne stišava porekt Žutih prsluka, dok je Tramp pribegao kampanji razgovora sa narodom i njegov rejting se oporavlja.

- Italija je pred bankrotom, recesija je u toku i ne znamo kako će izaći iz toga i kako misle da će svojim populističkim potezima, među kojima je i smanjivanje grance za penziju moći da reše svoje problem.U Italiji imamo laka i brza rešenja za teške problem - dodao je Mišić.

- Kada je reč o Kosovu važnije je oni što se dešava iza scene u odnosu na ono što se dešava na sceni. Podnošenje izveštaja Savetu bezbednosti su bile ritual koji ništa nije menjao u suštini problema – rekao je Mišić, ukazavši da još ne znamo kakvo će biti kreativno rešenje za Kosovo.

Istoričar Nemanja Starović navodi da je čitava dinamki u EU uslovljena odnosima sa Amerikom. On ne očekuje izlazak Italije iz EU u formi, takozvanog, Italegzita.

Kada je reč o sednicama SB posvećenim Kosovu, Starović je naveo da je reč intenciji zapadnih sponzora kosovske nezavisnosti da oni (Kosovo) više ne treba da bude objekat, već subjekat međunaronih odnosa.

#Amerika

'