AKTUELNO

Hrvatska, posle Malte, ima najveću stopu emigracije u Evropskoj uniji, pokazuje najnoviji izveštaj Svetske banke pod nazivom "Migracije i odliv mozgova u Evropi i srednjoj Aziji".

U izveštaju se navodi da je Hrvatsku do sada napustilo 21,9 odsto stanovništva, odnosno da petina građana koji su se rodili u toj zemlji sada živi izvan nje.

Iza Hrvatske su Portugalija i Litvanija koje je napustilo više od 20 odsto populacije.

Visoka stopa emigracije predstavlja višestruki problem za mnoge zemlje, pogotovo u smislu odliva mozgova, prenosi Index.hr.

Navodeći da za Srbiju nema podataka, portal piše da su stope iseljavanja visoko kvalifikovanih radnika posebno visoke u nekim zemljama Balkana i istočne Europe, u kojima je evidentiran niži dohodak.

Tako visokoobrazovane osobe čine čak 55 odsto ukupnog broja emigranata iz BiH, više od 40 odsto u Jermeniji i Letoniji, a skoro 40 odsto u Albaniji.

U Hrvatskoj je odliv mozgova manji nego tim zemljama, ali je i dalje značajno visok - oko 27 odsto.

Dve trećine svih migranata u svetu nalaze se u ekonomski razvijenim zemljama Severne Amerike ili zapadne i istočne Evrope.

Udio imigranata u zapadnoevropskim zemljama posebno je porastao u poslednje četiri decenije.

Najviše imigranata u odnosu na domaće stanovništvo ima u zemljama Saveta za saradnju arapskih zemalja Zaliva, a zatim u Australiji, Kanadi i na Novom Zelandu, gđe imigranti čine oko 20 odsto ukupnog stanovništva.

U velikom delu zapadne Evrope i Sjedinjenih Američkih Država udeo imigranata među domaćim stanovništvom približava se brojci od 15 odsto, što je oko četiri puta više od svetskog proseka.

#Hrvatska

'