AKTUELNO

Posle skoro tri meseca slušanja iskaza svedoka o zaveri velikih razmera radi krijumčarenja droge, porota je danas počela većanje u okviru procesa na američkom sudu protiv ozloglašenog meksičkog narko-bosa Hoakina Gusmana, poznatijeg kao "El Čapo".

Federalni sudija u Bruklinu dao je porotnicima nalog da počnu većanje kako bi izrekli presudu Gusmanu, kome preti doživotna robija ukoliko bude dokazano da je kriv, prenosi AP.

Porota je tri meseca slušala svedočenja o Gusmanovom usponu kao vođi kartela Sinaloa. Tužioci kažu da je on odgovoran za krijumčarenje najmanje 200 tona kokaina u SAD i niz ubistava u ljutim borbama sa drugim kartelima.

Gusman (61) je ozloglašen zbog dvostrukog bekstva iz zatvora u Meksiku, a tužiteljka Andrea Goldberg navela je, u završnoj reči, da je on planirao još jedno bekstvo u trenutku kada je 2017. poslat u SAD, gde je od tada bio u samici.

- Optuženi je želeo da pobegne jer je kriv i nikada nije želeo da bude u poziciji u kojoj bi morao da odgovara za svoje zločine. Želeo je da izbegne da sedi ovde, ispred vas - zaključila je ona.

S druge strane, u svojoj završnoj reči, advokat odbrane Džefri Lihtman opisao je sudski proces protiv Gusmana kao "fantaziju" i pozvao porotu da ne veruje svedocima koji su se udružili i koji, kako je naveo, "lažu, kradu, varaju, trguju drogom i ubijaju ljude" kako bi se od toga izdržavali.

Prošle nedelje, u nedavno otpečaćenim sudskim dokumentima obelodanjene su uznemiravajuće optužbe koje porota nije čula - da je Gusman imao seksualne odnose sa devojčicama od samo 13 godina starosti.

#El Čapo

#Suđenje

'