AKTUELNO

Meksički narko bos Hoakin "El Čapo" Guzman osuđen je na doživotni zatvor u američkom zatvoru, presudio je danas savezni sud u Bostonu.

Hoakin Guzman (62) proglašen je 12. februara krivim kao vođa Sinaloa kartela zbog krijumčarenja tona kokaina, heroina i drugih droga u SAD, kao i za planiranje ubistava, prenosi AP. Tužioci su tada zatražili da on bude osuđen na doživotnu kaznu.

Narko bos koga je u Meksiku čuvala armija gangstera, doveden je u SAD da bi prisustvovao suđenju, nakon štoje dva puta pobegao iz meksičkih zatvora. Pre nego što mu je izrečena kazna, Guzman se žalio na uslove u zatvoru i rekao sudijama da nije imao fer suđenje, tvrdeći da američki okružni tužilac Brajan Kogan nije temeljno istražio tvrdnje o njegovim zločinima.

Foto: Tanjug

Tužioci su naveli da dokazi pokazuju da je tokom Guzmanove 25-godišnje vladavine Sinaloa kartel krijumčario tone kokaina i drugih droga u SAD, kao i da su "armije ubica" po njegovim naređenjima kidnapovale, mučile i ubijale svakoga ko mu stane na put.

Odbrana je tvrdila da su El Čapu "smestili" drugi trgovci drogom koji su postali vladini svedoci, kako bi se izvukli iz svojih slučajeva.

Guzman je bio odsečen od spoljnog sveta od kako je 2017. godine izručen SAD, pošto su ga američke vlasti, zabrinute zbog njegovih bekstava iz meksičkih zatvora, ga držale u samici u visokoobezbeđenom delu zatvrora na Menhetnu, a na suđenja je išao u pratnji brojnih stražara.

Pročitajte još: EL ČAPO OSUĐEN NA DOŽIVOTNU ROBIJU! Meksički narko-bos proslavio se neverovatnim bekstvima iz zatvora, a sada će život provesti IZA REŠETAKA (FOTO+VIDEO)

Podsetimo, El Čapo se nalazi u njujorškom zatvoru od izručenja 19. januara 2017. Uhapšen je u januaru 2016. u Meksiku i izručen je SAD-u godinu dana kasnije po optužnici za trgovinu narkoticima, ubistva, otmice i druga krivična dela.

Vođa narko-kartela Sinaloa uhapšen je šest meseci pošto je pobegao iz strogo čuvanog zatvora tako što su pripadnici njegovog kartela iskopali 1,5 kilometara dugi tunel.

Pobegao je iz strogo čuvanog meksičkog zatvora kroz malu rupu koja je ponađena u podu njegove tuš-kabine. Iza rupe se nalazio kilometarski tunel, a ubrzo se pojavio i video snimak njegovog bekstva.

Pre bekstva, na snimku se vidi kako "El Čapo" korača ćelijom i gleda u pravcu mesta za tuširanje, zatim mu prilazi, klekne i nakon nekoliko trenutaka nestaje.

Primetno je da sve radi veoma mirno i da se prema kameri nijednom nije okrenut licem.

Vođa moćnog narkokartela Sinaloa, pobegao je iz zatvora na periferiji Meksiko Sitija i to je njegovo drugo bekstvo za 14 godina iz zatvora Altiplano na 90 kilometara zapadno Mekisko sitija.

Meksičke vlasti su nedugo nakon bekstva ozloglašenog narko bosa otkrile tajni tunel, koji je dugačak više od 1,5 kilometara.

Intervju sa Šonom Penom ga razotkrio!

Još veće iznenađenje je usledilo kada je otkriveno gde El Čapo krio. Meksičke vlasti su uspele da otkriju njegovu lokaciju zahvaljujući intervjuu koji je on u tajnosti imao nekoliko meseci ranije sa američkim glumcem Šon Penom.

Penov intervju sa Guzmanom, koji je dotad dvaput bežao iz maksimalno obezbeđenih zatvora u Meksiku, objavljen je na sajtu američkog časopisa Roling Stoun.

Intervju je navodno održan na nepoznatoj lokaciji u Meksiku krajem 2015. godine, nekoliko meseci pre nego što će El Čapo ponovo biti uhvaćen u gradu Los Močisu.

View this post on Instagram

#Seanpennelchapo #conspiracytheory

A post shared by @ 5th_natha on

Meksičke vlasti su znale za sastanak Pena, Gusmana i meksičke glumice Kejt del Kastiljo održan u oktobru i pratile su kretanje američkog glumca, što im je pomoglo da otkriju ranč gde se krio narko bos.

U intervjuu sa Šon Penom, Gusman je pokušao da odbrani svoju ulogu na čelu najvećeg narko kartela u svetu. Na pitanje da li je on kriv za visoke stope zavisnosti od droge, odgovorio je: "Ne, to nije tačno zato što se onog dana kad ja umrem zavisnost neće nimalo smanjiti."

Pen u tekstu opisuje stroge bezbednosne mere koje je narko bos preduzeo uoči tajnog intervjua, ali one očito nisu bile dovoljne, pošto je Gusman nešto kasnije uhapšen.

Jedan zvaničnik meksičkih bezbednosnih snaga je za AP potvrdio, zahtevajući anonimnost jer nije ovlašćen da govori na tu temu, da je upravo intervju sa Penom u oktobru uputio vlasti u to da se "El Čapo" krije u ruralnom delu savezne države Durango.

Policajci su tada odlučili da ne otvaraju vatru na Gusmana jer se nalazio u društvu dve žene i jednog deteta. On je tom prilikom uspeo da pobegne, ali su ga vlasti kasnije ipak locirale u kući u Los Močisu, u kojoj su ga, nakon pucnjave u kojoj je poginulo pet ljudi, uhapsili meksički marinci.

Pen je u intervjuu za "Roling Stoun" potvrdio da je "EL Čapo" bio zainteresovan da se snimi film o njemu i želeo je da u tom projektu učestvuje Kejt del Kastiljio, koja je omogućila sastanak Pena i Gusmana.

- Bio je zainteresovan da njegova životna priča bude ispričana na filmu, ali to bi poverio samo Kejt - napisao je Pen, koji se pojavljuje na jednoj slici sa Gusmanom, na kojoj se njih dvojica rukuju.

El Čapo se ispovedao Šon Penu: Rekao mu je sve o kartelu i Ekosbaru

- Sećam se svega od svoje šeste godine, svojih roditelja... Bili smo skromna porodica, veoma siromašna porodica. Sećam se da je moja majka mesila hleb koji sam posle prodavao. Prodavao sam narandže, slatkiše. Moja majka je mnogo radila, uzgajali smo kukuruz, pasulj - naveo je Guzman tada u intervjuu.

Naveo je da je u posao sa drogom ušao sa 15 godina.

- Nije bilo nikakvih mogućnosti za zapošljavanje. Jedini način za dobavljanje novca za hranu, za preživljavanje je bilo gajenje maka i marihuane. Tada sam počeo da sadim, da obrađujem i da prodajem. To je sve što mogu da kažem. Od kuće sam otišao sa 18 godina, u Kuliakan, a potom u Gvadalaharu, ali sam se uvek vraćao kući, čak i danas - dodao je Guzman.

- Obezbeđujem više heroina, metamfetamina, kokaina i marihuane od bilo koga drugog u svetu. Imam čitavu flotu podmornica, aviona, kamiona i brodova - ponosno je izjavio El Čapo, upitavši Pena da li je mnogo ljudi u SAD čulo za njega.

#El Čapo

#Šon Pen | Sean Penn

'