AKTUELNO

Do grada Tihuane na granici sa Meksikom već je stiglo oko 2.000 migranata u karavanu iz centralne Amerike, a očekuje se još jedan karavan sa njih 1.200 koji bi iz Meksisko Sitija trebalo da krene ka granici.

Zbog sve popunjenih skloništa, vlasti u Tihauani su otvorili gimnaziju i sportski kompleks kako bi smestili do 1.000 migranata, a mogli bi da prošire prostor za prihvatanje još 3.000 migranata, prenosi AP.

Agencija navodi da Tihuanu možda očekuje upliv od skoro 10.000 migranata a privatna skloništa za migrante imaju kapacitete za po 700 njih.

S obzirom na to da se na glavnom graničnom prelazu San Dijego na dnevnom nivou obrade podaci samo 100 tražilaca azila, sve više su šanse da će migranti ostati u Tihuani mesecima.

Prema rečima meksičkog zvaničnika Franciska Ruede, ova situacija nije krizna, ali jeste izuzetna.

Donja Kalifornija u kojoj se nalazi grad Tihuana ima otvoreno 7.000 radnih mesta za svoju "centralnoameričku migrantsku braću" koji su dobili legalan status stanovnika u Meksiku.

Fabrike koje u ovom gradu sa 1,6 miliona stanovnika niču svakog dana, uvek tragaju za novim radnicima. Nekoliko hiljada migranata sa Haitija koji su odbijeni na američkoj granici, upravo je u tim fabrikama u protkle dve godine pronašlo posao, napominje agencija.

#Migranti

'