AKTUELNO

Posle jednomesečnog putovanja kroz Meksiko, karavan sa više stotina migranata iz Centralne Amerike stigao je do američke granice gde ih čeka težak izbor da odluce da li će ilegalno preći u SAD, zatražiti azil na granici ili ostati u Meksiku.

Američke granične vlasti navode da su neki ljudi uhvaćeni kako ilegalno pokušavaju da se provuku kroz ogradu na granici i ohrabruju ostale da se predaju vlastima, prenosi Rojters.

- Mi smo veoma gostoprimljiva zemlja ali baš kao i vašoj kući, mi očekujemo da svi uđete na glavna vrata i iskreno odgovorite na pitanja - rekao je načelnik patrole u San Dijegu Rodni Skot u saopštenju.

Većina iz grupe od oko 400 putnika koji su stigli u granični grad Tihuana autobusima prethodnih dana kaže da žele legalno da zatraže azil u San Dijegu. Mnogi se i pribojavaju da će biti razdvojeni od članova svojih porodica.

Advokati iz humanitarnih organizacija pružaju savetodavnu pomoć migrantima i govore im ko ima šanse da dobije azil u SAD, dok ostale savetuju da ostanu u Meksiku.

Migranti iz Hondurasa, Gvatemale i Salvadora su na put dug 3.200 kilometara krenuli u Tapučali kod granice sa Gvatemalom krajem marta, uprkos upozorenjima predsednika SAD Donalda Trampa.

Pročitajte još: PREVRNUO SE BROD KOD OBALE ALŽIRA: Poginulo najmanje 15 migranata

#Meksiko

#Migranti

#SAD

'