AKTUELNO

Ovo je TOP 5 događaja srpskih sportista koji su obeležili 2019. godinu.

Navikli su nas na velike uspehe. Sa našim šampionima i šampionkama smo se budili, i sa njima ostajali budni do kasnih jutarnjih sati, a oni su nas obradovali vrhunskim rezultatima. Mi izdvajamo TOP 5 događaja srpskih sportista koji su obeležili 2019. godinu.

SRPSKI TENISER NOVAK ĐOKOVIĆ I OVE GODINE UČINIO NAS JE PONOSNIM!

Novak je jedini koji je u 2019. godini osvojio titule na sve tri podloge, a godinu je završio sa pet osvojenih titula. Zanimljivo, osvojao ih je na različitim podlogama i u drugačijim uslovima. Prvo je trijumfovao na Australijan openu na betonu, potom je najbolji bio u Madridu na šljaci, zatim je usledila titula na Vimbldonu na travi, a zatim je osvojio Tokio na betonu i na kraju Pariz u dvorani.

Rodžeru Federeru je nedostajala titula na šljaci, na kojoj je zaigrao posle duže pauze. Prvi teniser sveta Rafael Nadal prošle sezone je osvajao titule na šljaci u Rimu i na Rolan Garosu, te na betonu na Rodžers kupu i US Openu.

Foto: Tanjug AP/Bernat Armangue

Ipak, iako godinu završava na drugom mestu ATP liste, teniski portal tennis.com izabrao je Novaka Đokovića za najboljeg tenisera u protekloj deceniji.

Đoković je u tom periodu uspeo da nadmaši svoje najveće rivale, Rodžera Federera i Rafaela Nadala i osvoji najveći broj Grend slem titula.

Činjenica da je pre početka ove decenije imao samo jednu Grend slem titulu, a da je od 2010. do kraja 2019. osvoijio čak 15, jasno govori koliko je Novak bio dominantan u svetu tenisa.

Novak je u tom periodu ostvario učinak od 627 pobeda i tačno 100 poraza, a sve to uradio je u situaciji kada je publika mahom bila na strani njegovih rivala, Federera i Nadala.

PONOVO POKAZALE DA SU NAJBOLJE! Srpske odbojkašice postale su šampionke Evrope!

Foto: Tanjug

Izabranice Zorana Terzića su u finalu u Ankari savladale Tursku i na taj način su odbranile titulu osvojenu pre dve godine, i osvojile su još jednu titulu šampiona Evrope.

Srpkinje su treći put u istoriji postale prvakinje Evrope, pošto su pehar osvajale 2017. i 2011. godine. Istovremeno, ova generacija napravila je fantastičan rezultat pošto je u poslednje tri godine osvojila tri zlatne medalje - na Evropskom prvenstvu 2017. i 2019, te na Svetskom šampionatu 2018.

Meč dostojan finala odigrale su Srbija i Turska. Velika borba vodila se u svakom setu, ali je na kraju presudio veći kvalitet 'plavih dama'. Iako je selektor Đovani Gvideti pokušavao da iznenadi srpski tim brojnim izmenama, u jednom momentu imao je i tri korektora na terenu, ali nije bilo kombinacije bolje od srpske.

Najbolja odbojkašica sveta Tijana Bošković proglašena je najkorisnijim igračem (MVP).

Posle osvojene titule na Evropskom prvenstvu u Ankari, odbojkašice Srbije čeka učešće u Ligi nacija. Šampionke Starog kontinenta dobile su rivalke u grupnoj fazi, a poznat je i njihov put ka osvajanju novog pehara. Izabranice selektora Zorana Terzića prvog vikenda igraće od 19. do 21. maja u Italiji, protiv istoimene reprezentacije, Poljske i Turske, dok će druge sedmice (26. - 28. maja) Srbija ugostiti selekcije Holandije, Tajlanda i SAD-a.

OVE GODINE DUPLO SLAVLJE! I odbojkaši pokazali da su najbolji!

Stali su na tron Evrope savladavši Sloveniju u velikom finalu sa 3:1 i tako, u četvrtom finalu šampionata Starog kontinenta, došli do 3. zlata. 

Svetska odbojkaška federacija (FIVB) objavila je sastave turnira Kontinentalnih kvalifikacija za Olimpijske igre 2020., koji će se odigrati od 4. do 12 januara. Odbojkaši Srbije, aktuelni prvaci Evrope, igraćena turniru Evropskih kvalifikacija za OI u Berlinu od 5. do 10. januara.  

Foto: Tanjug AP/Michel Euler

Evropska odbojkaška konfederacija (CEV) objavila je danas idealne postave Evropskog prvenstva u muškoj i u ženskoj konkurenciji. I kod momaka i devojaka imamo po tripredstavnika.

U konkurenciji muškaraca pored Uroša Kovačević, koji je izbaran za MVP-ija, u idealnom timu su još Aleksandar Atanasijević i Srećko Lisinac, a najboljih šest kompletirali su Benjamin Tonjuti (Francuska), Vilfredo Leon(Poljska), Jan Kozamernik (Slovenija) i Jani Kovačić (Slovenija).

U idealnom timu EP u ženskoj konkurenciiji našla se srpske reprezentativke Maja Ognjenović, Tijana Bošković i Brankica Mihajlović, a pored njih tu su još MirIjam Sila (Italija), Eda Erden (Turska), Agnješka Kakolevska (Poljska) i Sigme Sebnem Akuz (Tuska).

Srbija je objedinila evropsku krunu i u konkurenciji odbojkašica iodbojkaša, pošto su pocetkom septembra izabranice Zorana Terzića uzele zlato u Ankari, dok je ekipa Slobodana Kovača u nedelju postala šampion Evrope u Parizu.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić, Tanjug/Sava Radovanović

USPEHE SU NIZALE I NAŠE LEPE TEKVONDISTKINJE

Reprezentativci Srbije u tekvondou Milica Mandić i Budimir Krivokuća osvojili su bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u olimpijskim kategorijama u Dablinu.

A zatim je i Tijana Bogdanović postala evropska prvakinja do 49 kilograma.

Srpske reprezenativke u tekvondou Tijana Bogdanović i Milica Mandić nastavile su da nižu uspehe. Dan posle pošto su plasmanom u finale obezbedile olimpijsku normu za Tokio 2020, one su se okitile medaljama, pa su tako finalnom Gran priju u Moskvi osvojile zlatnu, odnosno srebrnu medalju.

Foto: Tanjug AP/Tess Derry

Crvena zvezda ostvarila je uspeh koji do sad nije napravio ni jedan klub na svetu!

Za početak, sam ulazak u Ligu šampiona je uspeh koji se čekao godinama i napokon je ostvaren i to sve uz dirigentsku palicu Vladana Milojevića.

Svi pamtimo neverovatan uspeh još od prošle godine gde je Crvena zvezda ušla u 1/16 finala Lige Evrope. Ove godine nije stigla do tog dela takmičenja ali je daleko više uspeha napravila prolaskom u grupnu fazu Lige šampiona.

Novac koji je stigao na Marakanu ove sezone je ogroman i nikad nisu imali ni približnije prihode. Zvezda je zaradila oko 36.000.000 evra od ovogodišnjeg takmičenja u LŠ uključujući sve bonuse i prihode.Kada govorimo o rekordima, mnogo ih je Crvena zvezda oborila.

A glavni rekord koji je svima zapao za oko je taj da do sad ni jedan klub na svetu nije završio polusezonu bez i jednog poraza u domaćem prvenstvu.

Foto: Crvena Zvezda

Omladinci Crvene zvezde napravili su ogroman uspeh!

Oni će igrati u Ligi šampiona i na proleće! Izabranici trenera Slavoljuba Đorđevića zauzeli su drugo mesto u Grupi B Lige šampiona za mlade i plasirali se u šesnaestinu finala elitnog takmičenja.

Autor: A.A.

#2019.

#Sport

#Uspeh

'