AKTUELNO

Bila je princeza koju je voleo ceo svet.

Danas se navršava dvadeset godina od tragične smrti princeze Dajane, bivše supruge princa Čarlsa, prvog po redu naslednika britanske krune. Iza sebe je ostavila sinove Vilijama i Harija. Njena smrti i nakon 20 godina izaziva razne kontroverze i pitanja na koja možda nikad nećemo saznati odgovor.

Foto: YouTube screenshot

Poslednjeg dana avgusta 1997. godine princeza Dajana preminula je od posledica saobraćajnog udara koji se desio u tunelu "Pont de l'Alma" u Parizu. Zajedno sa njom poginuli su njen tadašnji partner Dodi Fajed i vozač automobila Henri Pol. Jedini preživeli bio je telohranitelj Trevor Ris Džons.

Foto: YouTube screenshot

Foto: YouTube screenshot

Njenu sahranu pratilo je 2,5 milijardi ljudi širom sveta. Osim članova kraljevske porodice, na opelu su bile prisutne i mnoge poznate ličnosti kao što su Hilari Klinton, tadašnji predsednik Francuske Žak Širak i njegova supruga, Lučano Pavaroti, Džordž Majkl, Elton Džon i mnogi drugi. Iako je javnost zamerala kraljevskoj porodici na protokolu koji su tražili da se sprovede, oni su samo pratili pravila. Međutim, i to je prekršeno kada su prisutni počeli da aplaudiraju govoru koji je održao Dajanin brat Erl Spenser, koji je indirektno kritikovao kraljevsku porodicu zbog načina na koji su je tretirali, kao i medije koji su napravili od njene smrti javni skandal. Princeza je sahranjena u porodičnom domu u Altorp Parku.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Dajanin prijatelj, pisac Ričard Kej, bio je jedan od poslednjih sa kojima je princeza razgovarala te kobne večeri. Kako je danas otkrio, ona ga je pozvala iz svoje sobe u hotelu "Ritz", kada mu je otkrila da planira da napusti sve javne dužnosti, jer nije mogla da podnese da je više kritikuju, kao i da želi da pokrene nove humanitarne akcije. Razgovarali su i o kašnjenju, jer je Dajana bila poznata po tome da ne voli da je neko čeka, te da je već tog dana trebalo da bude u Londonu, ali da je, zbog lošeg vremena na Sardiniji na kojoj se nalazila sa Dodijem pre dolaska u Pariz, putovanje pomereno za 24 sata. Da se to nije desilo, već bi bila u engleskoj prestonici sa svojim sinovima.

Juče, tokom dana, princ Vilijam sa suprugom Kejt Midlton i princ Hari posetili su novu memorijalnu baštu posvećenu njihovoj majci, "Sunken Garden" koja se nalazi u Kensingtonskoj palati.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Pored toga, veliki broj građana cele nedelje ostavlja cveće, balone i poruke na kapijama palate, a mnogi se danas okupljaju u Londonu i Parizu kako bi odali počast voljenoj princezi.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Autor: N.V.

#Princeza Dajana

#Smrt

#godišnjica

'