AKTUELNO

Ceo svet čeka prvi zvanični razgovor dvojice predsednika.

Visoka savetnica u Beloj kući Kelien Konvej izjavila je da će predsednik SAD Donald Tramp i ruski predsednik Vladimir Putin tokom sutrašnjeg telefonskog razgovora verovatno pričati o širokom opsegu tema, uključujući i američke sankcije protiv Moskve.

Međutim, kako prenose svetski mediji, predsednik Tramp je istakao da je za sada rano govoriti o ukidanju sankcija Rusiji.

- Koliko mi je poznato, poziv Putinu je planiran, videćemo šta će od toga biti. Što se tiče sankcija, za sada je rano o tome govoriti, ali nadamo se da ćemo imati dobre odnose sa svim zemljama. Nema garancija, ali ako možemo to da postignemo, to će biti veoma pozitivno - ocenio je američki predsednik.

Tramp je tokom zajedničke konferencije s britanskom premijerkom Terezom Mej izjavio da se nada da će njegovi odnosi s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom biti „fantastični“ i da očekuje zajedničku borbu protiv terorizma.

- Nadam se da ćemo imati fantastične odnose. To je moguće. Moguće je i da neće biti tako. Videćemo. Predstavljaću veoma čvrsto i odlučno američki narod. Ako budemo imali odlične odnose s Rusijom i drugim zemljama, ako zajedno budemo progonili Islamsku državu, koji je neophodno zaustaviti – to je zlo koje je neophodno zaustaviti – to je dobro, a ne loše. Kako će se razvijati odnosi moći ću da vam kažem kasnije - rekao je Tramp.

Konvejova je o mogućem ukidanju sankcija izjavila tokom gostovanja u emisiji "Foks njuza" i navela da će Tramp biti "prijemčiv" prema ruskom predsedniku", ako Putin želi da vodi ozbiljan razgovor o tome kako pobediti islamističke ekstremiste".

- Pretpostavljam da će oni razgovarati, u interesu svojih zemalja, o tome kako se udružiti i raditi zajedno na pitanjima oko kojih mogu pronaći zajedničke osnove i o tome gde bi ove dve nacije možda mogle da poraze radikalni islamistički terorizam - odgovorila je Trampova savetnica.

Telefonski razgovor predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa, planiran je za sutra, saopštio je prethodno portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Da, potvrđujem to - rekao je Peskov, prenela je agencija Tas s.

Tramp je rekao da nije razgovarao sa Putinom u periodu posle inauguracije 20. januara, dodajući da ga je ruski predsednik nazvao posle pobede na izborima.

Predsednik SAD je istakao da bi poboljšanje odnosa Vašingtona i Moskve bilo na obostranu korist.

S.M.

#Donald Tramp

#Razgovor

#Vladimir Putin

#telefon

'