AKTUELNO

Omiljena princeza na svom venčanju ponela je Spenser tijaru i veo dug gotovo osam metara.

Od kako je kraljica Elizabeta objavila da će Kamila, nakon što princ Čarls postane kralj, i sama postati konzort kraljica, kao i da će nositi neprocenjiv komad nakita - krunu Elizabete "kraljice majke", ponovo su se pokrenula poređenja sadašnje princeze od Kornvola i pokojne princeze Dajane.

Kamila je oberučke prihvatila predlog kraljice kada je u pitanju ovaj nestvarno lep komad nakita, a Britanci nisu propustili priliku da je još jednom okarakterišu kao nekog ko je sve ovo "jedva dočekao", a mogli su se pročitati i drugi, nimalo laskavi epiteti poput "alave" i slično.

Foto: Tanjug AP/Ben Stansall

Čak su se osvrnuli i na Ledi Di i njeno venčanje sa Čarlsom kada joj je Elizabeta ponudila nešto od svoje kolekcije nakita, ali ju je princeza uredno odbila. Dajana je tada bila okarakterisana kao skromna, "prava princeza", a Kamila koja se kasnije udala za Čarlsa mnogima je i dan-danas trn u oku i nedostojna trona.

Omiljena princeza na svom venčanju ponela je Spenser tijaru i veo dug gotovo 8 metara. Da se Elizabeta pitala, Dajana bi nosila "Lover's Knot" ("Ljubavni čvor") tijaru. Prema proceni stručnjaka, ova tijara dizajnirana je još za kraljicu Meri 1913. godine i optočena je dijamantima i biserima.

Foto: Tanjug AP/Ian Waldie

Koji je pravi razlog?

Navodno je tijara bila toliko teška da ju je bilo veoma neprijatno nositi na glavi, a izazivala je ogromne glavobolje. Međutim, i pored toga, kasnije se pisalo da je "Lover's Knot" postala njen omiljen komad nakita.

Njena vrednost se procenjuje na oko milion funti, a nakon što je princeza Dajana preminula 1997. godine, tijara je vraćena u kolekciju kraljice Elizabete. Takođe, skinut je prvi red bisera sa tijare.

Ovaj komad nakita na kraju je dobila Kejt Midlton koja ju je prvi put nosila 2016. godine, iako se navodno Megan Markl nadala da će pripasti njoj. A što se tiče tijare "Spenser" koju je nosila na venčanju, kasnije su je nosile i Dajanine sestre, a viđena je i na drugim članicama njene prodice poput ledi Selije McCorquodale.

Autor: M.K.