AKTUELNO

Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu delimično je prihvatilo žalbu bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića o odredjivanju istražnog zatvora u slučaju Agrokor i odredilo kauciju u visini od 7,5 miliona kuna (oko milion evra) za izlazak iz zatvora, objavljeno je jutros u Zagrebu.

- Preinačena je odluka istražnog sudije. Veće smatra da se kaucijom može ispuniti ista svrha. Sedam i po miliona kuna gotovog novca koje bi Ivica Todorić trebalo da položi na račun da bi izbegao istražni zatvor - rekao je portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

Osim uplate kaucije u gotovini, sudsko veće je odredilo i meru zabrane napuštanja Zagreba, kao i predaju pasoša.

Istražni sudija Županijskom suda u Zagrebu odredio je prošle sedmice pritvor osnivaču Agrokora Ivici Todoriću zbog opasnosti od bekstva.

Ranije mu je bio odredjen pritvor zbog mogućnosti uticaja na svedoke, pa je po nedavnom izručenju iz Velike Britanije u Hrvatsku, upućen u istražni zatvor.

Odbrana je tražila da bude pušten na slobodu jer je ispitana većina svedoka, dok je tužilaštvo podnelo novi zahtev za istražni zatvor i to zbog opasnosti od bekstva, što je tada sud uvažio.

Nekada najmoćniji hrvatski privrednik izručen je 7. novembra Hrvatskoj iz Velike Britanije posle godinu dana od kada je pobegao u tu zemlju po izbijanju afere Agrokor u kojoj je osumnjičen da je nezakonito pribavio 1,142 milijarde kuna.

Tužilaštvo je u oktobru prošle godine pokrenulo istragu u slučaju Agrokor kojom je obuhvaćeno 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući Bejker Tili (Baker Tilly) koja je radila revizorske izveštaje za Agrokor.

Prvoosumnjičeni je Ivica Todorić, a medju osumnjičenima su i njegovi sinovi, Ivan i Ante. Sumnja se da su zajedno s ostalim osumnjičenima ocu, Ivici Todoriću, omogućili pribavljanje više od 1,142 milijarde kuna protivpravne dobiti.

Istražni sudija u Zagrebu jedino je Ivici Todoriću odredio istražni zatvor zbog opasnosti od uticaja na svedoke, a pošto je bio nedostupan hrvatskom pravosudju, za njim je raspisana medjunarodna poternica.

Todorićeva odbrana žalila se na odluku o pritvoru, ali ta žalba nije ni razmatrana jer je Todorić bio nedostupan hrvatskom pravosudju.

Osnivač Agrokora u Hrvatskoj je suočen s još jednom istragom koja se odnosi na zajmove koje je investicijski fond Neksus prajvat ekviti partneri (Nexus Private Equity Partners) preko firme Neksus (Nexus) ulaganja dao Agrokoru i koje tužilaštvo smatra nezakonitima.

Lokalni mediji podsećaju da je Todoriću blokirano 64,4 miliona evra u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji i Kanadi.

#Agrokor

#Ivan Todorić

'