AKTUELNO

Protiv ratnog komandanta takozvane Armije BiH, Nasera Orića, prikupljeni su brojni dokazi, navela je premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, koja čekuje da svi za koje postoji sumnja i dokazi da su počinili ratni zločin budu izvedeni pred lice pravde.

Apelaciono veće Suda BiH ukinulo je juče oslobađajuću presudu komandantu tzv. Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i naložilo obnavljanje postupka.

Sud je, naime, uvažio žalbu tužioca Miroslava Janjića u predmetu "Naser Orić" u vezi sa neusklađenošću javno objavljene i napisane presude.

- Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina predočio je brojne dokaze protiv Orića i zato očekujem da se nađe pred licem pravde - rekla je Željka Cvijanović novinarima u Banjaluci.

Podseća na činjenicu da je u prethodnom periodu postojao prilično selektivan pristup pravdi kada je reč o suđenju za ratne zločine.

Tu smo videli nešto što je postojalo mnogo godina i bilo praksa u BiH i nigde drugo – da smo imali retroaktivnu primenu zakona, odnosno prava i selektivan pristup pravdi, jer su Srbi presuđivani po strožem zakonu, kasnije donesenom i retroaktivno primenjivanom, dok je nad Bonjšacima primenjivan zakon koji je bio na snazi u vreme počinjenja ratnog zločina", navela je Cvijanovićeva, prenela je RTRS.

Za nju je, kaže, neprihvatljivo da za iste stvari postoje blaže i strože kazne.

- U BiH su mnoge stvari išle pogrešno, tako i ovo - zaključila je premijerka RS.

Sud BiH izrekao je 9. oktobra prošle godine oslobađajuću prvostepenu presudu Oriću i pripadniku Armije Sabahudinu Muhiću kojima je suđeno po optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika u Bratuncu i Srebrenici 1992. godine, odnosno za zločine u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

#Željka Cvijanović

'