AKTUELNO

Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH, izjavila je, povodom obeležavanja Dana Republike Srpske (RS) da datum koji se obeležava kao dan nastanka RS bez ikakvog razloga otvara podele.

U intervjuu, Cvijanovićeva je podsetila da je RS nastala u miru i ocenila da mnogima u Sarajevu i "u okviru stranog faktora upravo smeta ta činjenica".

Poručila je da postoje izazovi u odnosima RS i Federacije BiH, ali da treba "okrenuti ploču" i početi sa tešnjom saradnjom u oblasti infrastrukture i u socijalnim i ekonomskim pitanjima.

"Ono što želimo uvek poslati kao poruku, sa svih naših događaja i slavlja, jeste mirna, stabilna Republika Srpska, miran, normalan suživot sa svima drugima i ne znamo zašto bi to nekome smetalo. Očigledno imamo podeljenu bosansko-hercegovačku javnost, imamo strani faktor koji uvek pravi pritiske na Republiku Srpsku, ali odreći se ovog datuma, odreći se naše Republike, njenog nastanka, bilo bi zaista pogubno za srpski narod koji živi na ovim prostorima", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsetila da Bosna i Hercegovina nema zakon o praznicima i da su pitanja praznika regulisana isključivo na nivou entiteta.

Foto: Tanjug /STRAHINJA AĆIMOVIĆ

"Nekada je neko iz čisto političkog hira odlučio da problematizuje 9. januar tvrdeći da se to nešto ne uklapa u neki opšti suživot, u nameru da živimo zajedno i tako dalje", rekla je Cvijanovićeva i zapitala se zbog čega bi nekome smetao nastanak jednog od dva entiteta ako narodi u BiH zaista žive zajedno i ako je država zaista zajednička.

Prema njenim rečima, Republika Srpska je nastala toga datuma, ona je verifikovana Dejtonskim sporazumom, doživela je svoju punu afirmaciju kroz međunarodno pravo, dakle kroz Dejtonski sporazum.

Ona je ukazala da nema nikakve secesionističke i nikakve anti-dejtonske politike i podsetila da je predsednik Milorad Dodik poručio da RS želi da ima svoj ustavni kapacitet, ali onda neko kaže to je antidejtonski ili antiustavno.

"Ali, nismo mi jedini primer jer imate u Srbiji takav primer, imate primer Kosova. Ne piše ni u Ustavu Srbije da može Kosovo da se otcepi, je li tako? Izvinite, ne možemo stalno primenjivati dvostruke aršine. Ako smo mi za pravdu i međunarodno pravo, držimo se principa međunarodnog i domaćeg prava, onda to mora da bude jednako za sve", zaključila je Cvijanovićeva.