AKTUELNO

Pripadnici kavačkog klana godinama su tragali za Cetinjaninom Vaskom Lješkovićem (37) ubijenim pre dva dana u dvorištu svoje kuće. To pokazuju prepiske sa Skaj aplikacije, iz kojih proizlazi da su pojedinci među njima bili spremni da mu “živom vade oči”, pišu Vijesti.

Nije poznato da li policija utvrđuje imaju li tada razmenjene poruke bilo kakve veze sa likvidacijom Lješkovića na Cetinju.

“I da probamo, rekao sam, živoga, oči bih mu izvadio”… “Hteo sam svakako da ti pišem, ali čekam još sutra da potvrdim za Lješkovića, namešta ga čovek, dako ga ćapim”… “​Brzo ga nećemo pominjati – živi bili pa videli”… “Ne mogu da ulovim ovoga Lješkovića iz CT, on jedini zna gde je…”, samo su neke od poruka koje su razmenjene tokom 2020. i 2021. godine između više pripadnika kavačkog klana koji su još tada dogovarali likvidaciju visokopozicioniranog škaljarca.

Iz poruka koje su razmenili proizlazi da im je i neko od službenika Uprave policije pomagao u lociranju škaljarca, navode Vijesti.

“Kako se zove onaj, granicu da proverim?”, šalje taj policajac 9. decembra 2020. godine članu cetinjske ćelije kavačkog klana, koji mu odgovara “Vasko Lješković”.

“Izašao 2.2.2020. za Pg-Milano. Nije se vraćao”, piše policajac nakon provere.

Oslovljavali Lješkovića nadimkom "konobar"

Članovi tog klana tokom 2020. i 2021. godine razmenili su više fotografija Lješkovića, kojeg oslovljavaju nadimkom Konobar.

Jedan od njih sredinom januara 2021. godine pohvalio se sada odbeglom policajcu da je Podgoričaninu hapšenom više puta obećao da će ga častiti ako „namesti“ Lješkovića.

“…Obeća mu je ovaj da će ga namestit, i ja rekao G**** ako ga uhvatimo da ću ga častit 50 samo to da završimo, jer ovaj mu reče da je i za S*** učestvovao ovaj Vasko, a ovaj ne zna da ja znam… To bi mi bilo kao da bi uzeo milion sad”, šalje taj Cetinjanin…

Policajac, za kojim kolege tragaju zbog sumnje da je službu podredio mafiji, odgovara mu da je Lješković u Crnoj Gori i da je u državu ušao 8. januara te godine, preko graničnog prelaza Božaj…

“Stiskaj ga za Lješkovića, konkretno”, poručuje mu on.

“Stiskam brate, dao bih ne znam što za to. I da probamo, rekao sam, živoga, oči bih mu izvadio”, piše kavčanin iz Prestonice odbeglom policajcu.

Obaveštava ga i da je osobi koju su unajmili da namesti Lješkovića garantovao da će ga kavčani zaštiti od odmazde škaljaraca, te da je o tome obavestio i šefa kavačkog klana…

Kuda se kretao Lješković i kojim automobilom, jednom od odbeglih Cetinjana preko Skaja je slao i njegov sada pokojni sugrađanin, čiji nadimak na toj kriptovanoj aplikaciji je bio Brdo.

Likvidacija Lješkovića, bliskog jednom od vođa cetinjske ćelije škaljarskog klana Vladanu Radomanu, nastavak je deceniju dugog sukoba između tog i kavačkog klana, koji je odneo brojne živote u Crnoj Gori i regionu.

Autor: Snežana Milovanov