AKTUELNO

Odnosi između Srbije i Crne Gore su danas neuporedivo bolji nego što je to bio slučaj pre promene vlasti 2020. godine, a posebno u periodu napada bivšeg režima na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, izjavio je predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

On je u intervjuu za današnji "Blic" najavio i da će ukoliko rezultati popisa pokažu da najveći broj građana Crne Gore govori srpskim jezikom, pokrenuti proceduru i tražiti podršku u Skupštini da se srpski jezik proglasi službenim jezikom

Odgovarajući na pitanje na šta je najponosniji od onoga što je uradio kao predsednik Skupštine Crne Gore, rekao da je najponosniji na činjenicu da je imenovanjem Srbina na čelo crnogorskog parlamenta razbijena stigma da Srbi ne smeju i ne mogu biti deo vlasti.

- Podjednako je važno to što smo otpočeli proces pomirenja, a uz njega postigli i zapažene rezultate na evropskom putu Crne Gore - istakao je on.

Naveo je da je cilj da se ostvare najbolji mogući odnosi i sa Srbijom, ali i svim drugim zemljama u regionu i da veruje da će se uskoro realizovati i prva zvanična poseta na nivou parlamenata Srbije i Crne Gore, čime bi se svedočilo o kvalitetu odnosa.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Govoreći o tome šta su prioriteti u popravljanju odnosa dvaju država i koliko je to suštinski moguće ako se znaju različiti stavovi državnih politika po pitanju Kosova i članstva u NATO, Mandić je rekao da je prioritet bolji život građana Crne Gore i Srbije, do čega se, prema njegovoj oceni, može doći jedino kroz jačanje ekonomije.

- Postoji niz projekata koji su od obostranog interesa za naše dve zemlje, pre svega izgradnja autoputa Beograd-Bar, kao i rekonstrukcija železnice na istoj relaciji. Uz ove velike infrastrukturne projekte, jačanje saradnje u energetskom sektoru i oblasti turizma je nešto što je takođe u vrhu prioriteta - naglasio je on.

Kada je reč o popisu stanovništva u Crnoj Gori, naveo je da je terenski deo popisa završen i da se prešlo na unošenje podataka u bazu Uprave za statistiku - Monstat.

- Nakon završenog unosa, otpočeće period provere podataka, što je bio jedan od uslova priznavanja rezultata popisa. Svi građani Crne Gore će imati priliku da se elektronski uvere da su njihovi podaci pravilno upisani. Zvanične rezultate očekujemo tokom leta, a kao što sam više puta istakao, ukoliko se tom prilikom obznani da najveći broj građana Crne Gore govori srpskim jezikom, pokrenućemo proceduru i tražiti podršku u Skupštini da se srpski jezik proglasi službenim jezikom - rekao je Mandić.