AKTUELNO

U toku je sednica Skupštine Crne Gore, na čijem je dnevnom redu više predloga zakona, a poslanici će raspravljati i o inicijativi za razrešenje predsednika parlamenta Andrije Mandića. Poslanik PES-a Vasilije Čarapić povukao je predlog da se tačka o smeni Mandića skine sa dnevnog reda!

Mandić dao pauzu kako bi se održao Kolegijum

Na insistiranje Poslanika DP-a Andrije Nikolića, predsednik skupštine Andrija Mandić dao je pauzu ako bi se održao Kolegijum.

Andrija Nikolić imao je zamerku jer pre sednice nije održan Kolegijum, na šta je Mandić odgovorio da Poslovnik daje maksimalno tri sata za raspravu o toj tački.

Čarapić: Raspravljaćemo o smeni Mandića, ko sam ja da sprečavam diskusiju

Inicijativu za razrešenje Mandića podnela je Demokratska partija socijalista, uz obrazloženje da on nije dostojan da obavlja tu funkciju, ali je Pokret Evropa sad (PES) zatražio da se ta tačka skine sa dnevnog reda sednice.

Poslanik PES-a Vasilije Čarapić kazao je da je podneo predlog da se sa dnevnog reda skine tačka o razrešenju Mandića jer nije usaglašena na nivou opozicije, ali je nakon toga povukao inicijativu nadajući se raspravi bez tenzija i zapaljive retorike.

"Mi smo svesni toga da nema dovoljno glasova za ovu inicijativu. Ja sam naveo i da sačuvamo društvenu stabilnost, da nemamo tenzije i zapaljivu retoriku. Do događaja na Cetinju bio je dogovor da se raspravlja o svim inicijativama opozicije, međutim, nakon Cetinja smo se zapitali i rekli da li ćemo stalno da provlačimo ovakve teme kroz Skupštinu i dižemo tenzije“, kazao je on.

Mandić je kazao da nema ni pred kim da beži, niti da se crveni.

"Što se Andrije Mandića tiče, ja sam uvek za raspravu. Ne bežim ni od kakve tačke dnevnog reda, ali razumem pravo najjačeg kluba koji ne želi da se raspravlja o tačkama koje nas udaljavaju od osnovnog cilja ove većine. Što se mene tiče ovo može da bude prva tačka", naveo je Mandić.

Čarapić je kazao da ipak povlači predlog da se sa dnevnog reda skine inicijativa o razrešenju Mandića.

"Iskoristio sam svoje pravo, ali kad sam video reakcije i neizdrž da se o ovome raspravlja, ko sam ja da sprečavam diskusiju, ali samo želim da ona bude racionalna", kazao je on.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je da je Čarapić polemisao sa nečim sa čim se ne polemiše, jer da zna šta radi ne bi korigovao opoziciju u inicijativama.

"Frapantno je da pokazujete ovaj novo neznanja o Poslovniku. Frapantno je i izlaganje gospodina Čarapića jer se ovdje predlažu inicijative kojima se zaustavlja i guši opoziciona reč u parlamentu. Nemojte da nas učite demokratiji", kazao je on na šta je Mandić rekao da je Čarapić uradio sve u skladu sa Poslovnikom.

Dnevni red Na dnevnom redu će, osim predloga za razrešenje Mandića, biti i predlozi zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, o dopunama Zakona o biračkom spisku i o međunarodnoj razvojnoj saradnji i međunarodnoj humanitarnoj pomoći.

Poslanici će raspravljati i o Predlogu izmjena i dopuna Zakona o osiguranju, Predlogu zakona o upravljanju otpadom, a na dnevnom redu su i predlozi izmena i dopuna zakona o industrijskim emisijama i o biocidnim proizvodima, kao i tačka izbori, imenovanja i razrešenja. Iz Skupštine su naglasili da se radi o predloženom dnevnom redu i da će se poslanici o njemu izjasniti na samoj sednici.