AKTUELNO

Policija u Vukovaru do sada je uhapsila ukupno pet osoba zbog incidenta koji se desio u tom gradu na Badnje veče, 6. januara, kada je grupa od desetak pomahnitalih navijaca zagrebačkog Dinama koji sebe nazivaju Bed blu bojsima (BBB), napala šestoricu dečaka samo zato što su čuli da neki od njih govore ekavicom.

Kurir je prvi pisao da su užasnom događaju napadnuta deca srpske nacionalnosti, koja su bila sa četvoricom hrvatskih drugova, nakon čega se digla velika bura u javnosti.

M. N, otac blizanaca (15), srpskih dečaka, koji su najviše povređeni u ovom napadu, ispričao je da ima informcije da su neki od napadača, učestvovali i u neredima u Atini kada je ubijen navijač AEK, a ovo potvrđuju i saznanja hrvastkog Večernjeg lista, koji je objavio da je jedan od privedenih huligana, kako nezvanično saznaju, bio pritvoren u Grčkoj.

Kako navodi ovaj list, još jedan napadač je proveo četiri meseca u grčkom pritvoru pre nego što su se obojica u decembru vratili kućama.

Šef vukovarske policije Vlado Božić u razgovoru za RTL otkrio je da su napadači na dečake u centru Vukovara pronađeni u apartmanu. Policija je utvrdila i da su pripadnici navijačke skupine.

- U potrazi za osobama koje se povezuju s ovim kaznenim delom učestvovali su svi rodovi vukovarske policije. Zatekli smo ih u apartmanu u Vukovaru, privedeni su u policijsku stanicu. U toku je kriminalističko istraživanje, za jednom osobom još tragamo. Svi oni su od ranije poznati policiji. Višestruko puta su prijavljivani za više kaznenih dela i prekršaja. Pogotovo s kaznenim djelima s elementima nasilja, između ostalog i tučnjava. Utvrđeno je da pripadaju određenoj navijačkoj skupini", rekao je Božić, ali ne otkrivši da li je reč o BBB.

Da između učesnika napada u Vukovaru postoji veza sa grupom koja je boravila u grčkim zatvorima, nagovestio je i premijer Andrej Plenković kazavši kako ta opcija nije isključena, te osudio nasilje.

- Uhapšen je veći broj osoba osumnjičenih da su napale i teže povredili maloletnike. Za nas je to nedopustivo i to je za najoštriju osudu - rekao je u ponedeljak Plenković novinarima u Zagrebu.

Premijer i predsednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice je rekao da očekuje da će počinioci biti kažnjeni, rekavši da su to "grozne pojave koje u hrvatskom društvu treba smanjivati na najmanju moguću meru i vaspitavati ljude u atmosferi kulturne komunikacije, tolerantnog i uključivog društva, a ne isključujućeg primitivizma i divljaštva".

Upitan o saznanjima da je najmanje jedan od napadača u Vukovaru bio u grčkom zatvoru, zajedno s više od 100 pripadnika navijačke grupe BBB zbog nereda u Atini, u kojima je ubijen grčki navijač, Plenković je odgovorio da se ta informacija proverava i da očekuje da napadači budu kažnjeni bez obzira na to "ko su i šta su".

Autor: