AKTUELNO

Povodom odluke Suda BiH da Nasera Orića oslobodi optužbe za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zakazao je konsultativni sastanak.

Sastanku će prisustvovati i predsednik Parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović, predstavnici političkih stranaka i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, prenosi RTRS.

Na sastanak se nisu odazvali predstavnici opozicije.

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da bi na sastanku kod predsednika Srpske trebalo naći efektna i konkretna rešenja koja će doneti rezultat u vezi sa problemima neprocesuiranja ratnih zločina nad Srbima.

Dodik je ocenio da su partije okupljene u Savez za promene, odbijajući da dođu na sastanak nastavile da "vode svoju predizbornu kampanju protiv njega, žrtvujući u toj borbi osnovne nacionalne i državne interese".

Naglasio je da su lideri SDS-a Vukota Govedarica, PDP-a Branislav Borenović i NDP-a Dragan Čavić i ovaj put samo tražili razloge za nedolazak na sastanak, jer očigledno nisu spremni da u otvorenom i konstruktivnom dijalogu, Republika Srpska da svoj snažan odgovor konstantnom ponižavanju od Suda i Tužilaštva BiH.

- Nisu spremni ni za kakav dogovor koji bi značio bar privremeno povlačenje sa funkcija u Sarajevu, dok pitanje suđenja za ratne zločine ne bude rešeno. Šta je 3.500 pobijenih Srba za 350 njihovih fotelja? Za njih, očigledno ništa - istakao je predsednik Srpske, prenosi RTRS.

#Milorad Dodik

'